Etter at Noryards Fosen gikk konkurs for tre uker siden, ble verftet med driftsmidler, bygg og varelager kjøpt av Fosen mek holding AS for 7,26 millioner kroner. Fosen mek holding AS ble opprettet kort tid etter konkursen, nettopp for å få kontroll over verftet. Ifølge Rissa-ordfører Ove Vollan (H) er selskapet eid av Rissa invest med Rissa kommune som «garantist».

Rissa invest eies igjen av Stadsbygd sparebank, Rissa kraftlag og Rissa kommune ved Rissa utvikling. Dette betyr i praksis at Rissa kommune på papiret står som deleier av verftet i dag, men kommunen vil ifølge ordføreren være ute av bildet innen kort tid.

- Ingen utgifter for kommunen

Vollan opplyser at Fosen mek holding AS trolig vil være ute av bildet som verftseier i løpet av mandag neste uke.

- Alt skal inn i Fosen Yard-systemet, sier han.

Dermed vil Fosen Yard AS eller et annet selskap i samme system, for eksempel et datterselskap, overta som eier av verftet.

- Det har hele tiden vært planen at Fosen mek holding AS bare skulle eie verftet midlertidig. Når verftet overtas av Fosen Yard-systemet, vil ikke Rissa kommune ha noen utgifter på verftet, forteller Vollan.

Unntatt offentlighet

Rissa kommunestyre skal tirsdag behandle en sak om verftet. I møteinnkallingen er saken unntatt offentlighet. Saken er beskrevet slik i innkallingen:

«Det vil bli lagt fram saker direkte i møtet som er unntatt offentlighet og som omhandler:

- Avtaleverk verft Kvithyll».

Årsaken til at saken nå er unntatt offentlighet, er nettopp fordi Fosen mek holding AS, hvor Rissa kommune har eierinteresser, fremdeles står som eier av verftet, men trolig ikke vil gjøre det når møtet starter tirsdag. Dermed har ikke administrasjonen til Rissa kommune mulighet til å gjøre ferdig saksframlegget før kort tid før møtet.

- Offentlighetslovens paragraf 14 er dekkende for det. Den er unntatt offentlighet rett og slett fordi saksdokumentene ikke er ferdige, bekrefter rådmann Vigids Bolås, som ikke ønsker å si noe mer om hva det er Rissa kommunestyre skal behandle.

Trolig åpne dører i møtet

Rådmann Bolås sier at selve saksbehandlingen i kommunestyret tirsdag muligens kan gå for åpne dører. Det bekrefter ordfører Vollan. For siden Fosen mek holding AS trolig er ute av bildet som verftseier når møtet avholdes tirsdag, er det heller ingen grunn til å lukke saken i møtet.

Dersom Fosen mek holding AS fortsatt er verftseier tirsdag, kan saken lukkes med henvisning til offentlighetslovens paragraf 23 siste ledd:

«Det kan gjerast unntak frå innsyn for dokument som gjeld selskap der staten eller ein kommune eller fylkeskommune har eigarinteresser, og som blir behandla av vedkommande organ som eigar, dersom selskapet ikkje er omfatta av verkeområdet for lova her».

- Kan bli eier

Adressa.no har skrevet at det ligger en klausul i kontrakten mellom Fosen mek holding AS og bostyret ved verftet.

«I kjøpekontrakten med bostyret er det en klausul om at Rissa kommune, forutsatt et positivt vedtak i kommunestyret 10. november, skal overta Fosen Mek Holdings forpliktelser dersom de ikke klarer å gjøre opp for seg», skriver avisen.

Adressa.no skriver at dersom kommunestyret sier ja, kan kommunen til slutt bli stående som eier av verftet. Ordfører Vollan avviser at dette blir en realitet.

- Fosen mek holding vil etter alt å dømme være ute som verftseier før tirsdag. Da blir ikke dette aktuelt, sier han.