Interessen førte til at Tone i 2013 startet Koftegruppa på Facebook, og den har nå over 54 000 medlemmer. Sammen med Vanja Blix Langsrud utviklet hun konseptet «Koftefesten», en to dager lang koftefest for alle med interesse for norsk tradisjonsstrikk, som ble arrangert for første gang i april i Trondheim. I januar kommer boka Koftefest.

- Ei tjukk bok

- Det har vært veldig gøy, og en spennende og lærerik prosess å få et innblikk i hvordan ei bok blir til. Boka inneholder 48 design, så det blir ei tjukk bok, ler Tone.

I dag bor hun i Skien, men Tone er født og oppvokst i Osen der hun har hentet mye inspirasjon og fått med seg interessen for håndarbeid fra morssida av slekta.

- Det er veldig gøy å sitte og tegne, lage mønstre og hva det blir til. Jeg er oppvokst med håndarbeid som brodering og sying, og mora mi sydde også bunader, hele morssida av slekta har vel egentlig vært kreative og likt å lage ting, forteller Tone.

Selv fikk hun den store interessen først for ti år siden, men da løsnet det og når hun lyktes med det fikk hun virkelig sansen.

- Inspirasjonen henter jeg fra naturen, jeg liker å leke med fasonger og farger, og er veldig glad i blomster. Koftene mine er veldig feminine i snitt og fasong, og da passer det godt med blomster, sier Loeng.

Koftefesten 2015

Samarbeidspartner Vanja traff hun da de to sammen arrangerte Koftefesten 2015 i Trondheim, etter at Vanja inne på facebooksida til Koftegruppa hadde luftet en idé om at det hadde vært gøy å få til et treff for medlemmene i gruppa.

- Vanja luftet ideen i gruppa, om at det hadde vært artig å få et ansikt bak medlemmene i gruppa. Jeg heiv meg med og så ble det til at arrangementet ble lagt til Trondheim, vi hadde nesten 200 deltagere så det ble et populært arrangement. Tanken er at det skal bli et vandrearrangement, et nytt sted og nye arrangører hvert år. Neste vår blir Koftefesten i Mandal, det blir spennende å se hva de gjør ut av det, forteller Tone.

Tone er veldig fornøyd med at koften nå er blitt populær igjen, og tror ikke at den vil forsvinne ut av motebildet med det første.

- Det er kjempegøy at kofta nå er tilbake igjen, og så lenge koftegruppa er levende tror jeg interessen vil være der. Det er nok ikke bare en blaff, sist kofta var populær så varte det jo fra femti-sekstitallet til syttitallet, det er artig at det nå har kommet en ny bølge, sier hun.

Tilbake til det originale

Årsaken til dette kan være at folk begynner å bli lei bruk og kast- mentaliteten, tror Tone.

- Folk går nok litt tilbake til det originale, og begynner å bli smålei av bruk og kast. Det er flott at mange ser verdien i å ta vare på det vi har, og interessen for gamle teknikker begynner å komme tilbake igjen. Husflidslagene var jo i en periode svært bekymret for at mye av tradisjonene skulle dø ut, det ville vært trist om det bare skulle blitt en del av historiebøkene. I Norge har vi jo en flott kulturarv, og det er artig å se at unge jenter på 18-19 år nå hiver seg på og strikker kofter, sier hun.

- Det har vært knalltøff jobbing, det lengste jeg har sovet de siste månedene under jobbingen med boka har vel timer. Det er ikke så himla enkelt å lage bok, men veldig gøy og lærerikt, selv om jeg enkelte ganger har vært fristet til å hive macen ut av vinduet, fortelelr Tone.

- Lek med mønster og farge

Nå er hun i gang med nye prosjekter.

- Det er deilig å bli ferdig, men samtidig så klarer jeg heller ikke å sitte i ro og ikke gjøre noe, så jeg har allerede startet med nye prosjekter som jeg håper å få lansert til våren, forteller Loeng.

Boka blir veldig variert, og inneholder design for kofter til dame, herre og barn. Nå håper koftedesigneren at lanseringen av boka vil føre til flere jobboppdrag.

- Jeg og Vanja er veldig forskjellige, og vi utfyller nok hverandre veldig bra. Det blir ei variert bok, og vi håper jo at den vil inspirere folk til å leke litt med mønster og farger, det er alltid gøy å se at noen tar seg litt friheter og skaper noe nytt utav mønstrene. Jeg håper jo også at boka vil kunne føre til flere jobboppdrag, det er jo drømmen å kunne leve av dette, gjøre heltidsjobb ut av hobbyen, sier Tone.