Ordførerne i Ørland og Bjugn har ennå ikke satt opp en møteplan for det videre arbeidet med intensjonsavtalen som er vedtatt, men ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H) påpeker at de har frister å forholde seg til fra Fylkesmannen, og at de er nødt til å komme i gang med arbeidet.

I tillegg til å se på en eventuell sammenslåing mellom Ørland og Bjugn, er kommunene også pålagt å utrede det såkalte 0-alternativet som innebærer å se på mulighetene for å fortsette som egen kommune.

- Et åpenbart tema

Myrvold påpeker at representantene for de to kommunene må få en spesifikk oversikt over hva som bør ses nærmere på ved en eventuell sammenslåing av de to kommunene.

- De økonomiske utfordringene til Bjugn er åpenbart et tema vi må diskutere. Dersom Bjugn skulle ende opp med underskudd i år, og ikke har et åpenbart svar på hvordan de skal komme seg ut av ROBEK på kort tid, så må vi ha svar på hvordan vi skal løse en eventuell sammenslåing når den ene kommunen er på ROBEK, mens den andre ikke er det.

Samtidig understreker han at Ørlandet ikke har den veksten innad i kommunen som man gjerne skulle sett.

- Vi har en negativ utvikling i verdiskapning i kommunen, og på sikt så forventer vi en endring i inntektssystem som kanskje favoritiserer større kommuneenheter. Vi er virkelig nødt til å se på alternativet med Bjugn, sier Myrvold.

- Kan fort snu

Ordfører i Bjugn, Ogne Undertun (Ap), erkjenner at den økonomiske situasjonen til Bjugn kan ha betydning for hvordan ørlendingene ser på en eventuell sammenslåing.

- Det er ørlendingene som har invitert til samtaler, og det er de som bestemmer om den økonomiske situasjonen har noe å si. Spørsmålet er hva vi gjør for å komme oss ut av den økonomisk utfordrende situasjonen. Det kan fort snu. Dersom Ørland bestemmer seg for å bygge en dyr hall til 150 millioner, vil de trolig havne nærmere oss enn de er nå, sier Undertun.

Han påpeker at det blir en vanskelig oppgave å utrede fremtidsbilder både for egen kommune og ved en eventuell sammenslåing av kommunene.

- Vi vet ikke hvordan inntektssystemet endrer seg. Det er mye som kan skje som endrer fremtidsutsiktene.

Han påpeker likevel at alt ligger til rette for et godt samarbeid med Ørland i det videre arbeidet med kommunereformen og den vedtatte intensjonsavtalen.