NB! Verftet slår seg selv konkurs. Les mer her.

- Vi hadde en samtale i går kveld. Det kom ikke noe ut av den. Vi er fortsatt i dialog.

- Forventer du en avklaring i løpet av dagen?

- Ja, svarer Bjørnevik onsdag morgen.

Ifølge adressa.no foregår det to styremøter på Noryards i Rissa i dag. Først et styremøte for Noryards Fosen klokken 11.00, deretter et konsernstyremøte klokken 12.30.

Storkontrakt

At partene ikke kom til enighet i går, betyr at Boa IMR opprettholder kanselleringen av 700-millionerskontrakten. Kontrakten er særdeles viktig for verftet i Rissa. Dersom partene ikke kommer til enighet og kanselleringen opprettholdes, betyr det at verftet i Rissa står uten store oppdrag fremover i tid. Da kontrakten ble inngått i mars i år, var planen at Noryards skulle stå for design, bygging og utrustning av ett avansert IMR-fartøy. Skroget skulle bygges ved Tersan i Tyrkia. Planen var at skroget skulle ankomme verftet i Rissa for utrustning sommeren neste år. I slutten av august startet arbeidet med skroget i Tyrkia. Ledelsen ved Noryards har tidligere anslått at de er fra 10- til 15 prosent inne i prosjektet. Da Boa i slutten av september valgte å kansellere kontrakten, stoppet også pengestrømmen til Noryards.

Fikk ikke lønn

Etter oppsigelsene av 127 ansatte i vår, er det nå om lag 70 arbeidere igjen ved verftet. Mange av disse har arbeidet med 700-millionersprosjektet. Kanselleringen av kontrakten har ført til at Noryards ikke har midler til å gi de ansatte oktoberlønningen som skulle utbetales 10. oktober. I helga stilte den ukrainske Noryards-eieren Kostjantin Zjevago midler til disposisjon for å betale ut lønn. Zjevago ønsker imidlertid å forsøke å komme til en enighet med Bjørnevik og Boa, før lønna kan utbetales.

- Store kostnader

Konsernsjef i Noryards, Ivar Hanson, legger ikke skjul på at situasjonen er dramatisk for Rissa-verftet.

- Når vi startet på et 700-millionersprosjekt, er det en stor organisasjon som settes i sving. Det er store kostander som skal dekkes. Når prosjektet plutselig blir kansellert, stopper betalingsstrømmen fra de som har bestilt båten (Boa, red.anm.). Dette er årsaken til at de ansatte ikke har fått lønn, forklarte han i går.

Striden

Årsaken til uenigheten mellom Noryards-eier Zjevago og Boa-eier Bjørnevik henger sammen med et felles selskap de skulle opprette i forbindelse med 700-millionerskontrakten. Bjørnevik har tidligere sagt til Fosna-Folket at Noryards-eier Zjevago ikke har betalt sin del av egenkapitalen i selskapet. Noryards har så langt ikke ønsket å gå i detalj på hva uenigheten mellom partene består i.

- De må bli enige. Klokka tikker fort.

Klubblederen om ikke å få lønn

Kansellering av millionkontrakt kan bety slutten for Noryards Fosen

Kansellerer kontrakt på 700 millioner kroner