Det skriver Statkraft i en pressemelding tirsdag morgen.

Det nye alternativet som innebærer at omtrent 750 MW utbygges på Fosen, skal nå detaljprosjekteres før lønnsomheten beregnes.

I pressemeldingen skriver Statkraft at realisering av prosjektet forutsetter lønnsomhet, og at en eventuell investeringsbeslutning kan tas i første kvartal neste år.

Harbaksfjellet inn

Videre opplyses det at den nye prosjektsammensetningen omfatter vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet nord for Trondheimsfjorden (ca 750 MW), og vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden (ca 250 MW).

I tillegg påpeker Statkraft at prosjektsammensetningen fortsatt er under vurdering og forutsetter blant annet justeringer av enkelte prosjekters installerte effekt.

«Den samlede produksjonen er samtidig økt noe», heter det i pressemeldingen.

Konserndirektør Jon Brandsar i Statkraft påpeker i pressemeldingen at det gjenstår omfattende arbeider med optimalisering av prosjektet, detaljprosjektering, tilbudsforespørsler og forhandlinger med leverandører, før beslutningsunderlaget er klart.

- Forutsatt at prosjektet viser lønnsomhet, kan en eventuell investeringsbeslutning tas i første kvartal neste år, sier han.

Endret mening

Fosen ble sentrum for et storpolitisk drama da Statkraft skrinla vindkraftplanene i Midt-Norge til over syv milliarder kroner tidlig i juni i år.

Detaljplanene for utbyggingen av 1000 MW lå klare, men hovedeieren i Fosen Vind AS mente ikke prosjektene var lønnsomme, blant annet på grunn av lavere kraft- og elsertifikatpriser.

Den opprinnelige planen var at det skulle bygges ut tre vindparker (Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan) på til sammen 600 MW på Fosen, og den totale kraftproduksjonen her skulle tilsvare energiforbruket til cirka 105 000 norske husstander.

Politiske fremstøt og initiativ fra de andre aktører i Fosen Vind-prosjektet, førte til at Statkraft endret mening, og ble enige med de andre aktørene om å gjøre en ny vurdering av lønnsomheten i vindkraftprosjektet.

Nye forutsetninger

I pressemeldingen skriver Statkraft at en ny vurdering ble mulig på grunn av to hovedforutsetninger: «For det første kunne alle relevante vindkraftprosjekter med konsesjon som de fire kraftselskapene har i Midt-Norge vurderes samlet. Dessuten ble det åpnet for at en større andel av totalprosjektet kunne planlegges nord for Trondheimsfjorden, der gunstigere vindforhold påvirker lønnsomheten positivt.»

Den foreløpige planen er at Statkraft skal ha 50,1 prosent eierandel i det samlede prosjektet og ta ansvaret for å gjennomføre en eventuell utbygging, mens TrønderEnergi skal ha mellom 5 og 10 prosent eierandel.

Et konsortium ledet av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners ønsker å overta de øvrige eierandelene. Finansiering og konkret fordeling av eierandeler vil avklares i forkant av en eventuell investeringsbeslutning.

SE INTERAKTIV GRAFIKK: Flertallet for vindkraftutbygging på Fosen

Vil du holde deg oppdatert på Fosen? Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.