- Ja, det var som forventet. Jeg hadde regnet med at man kom til å fortsette til detaljprosjektering, men man har aldri noen garanti. Men slik jeg har fulgt utviklingen, så var det forventet at man kom med en slik tilbakemelding nå, sier ordføreren.

Skal detaljprosjekteres

Tirsdag morgen skriver Statkraft i en pressemelding at aktørene er blitt enige om at vindkraftplanene på til sammen 1000 MW i Midt-Norge skal detaljprosjekteres frem mot en eventuell ny investeringsbeslutning i første kvartal i 2016.

- Avgjørelsen er et skritt videre på veien til utbygging. Hadde prosjektet overhodet ikke vært liv laga, så hadde det blitt stoppet nå, sier Stjern.

Belager seg på å vente

Hun ser veldig frem til å få en endelig avklaring på om det blir vindkraftutbygging på Fosen eller ikke.

- Når de har fått optimalisert prosjektet, spesielt med tanke på at 750 MW planlegges bygd ut på Fosen, så gir det et annet grunnlag enn tidligere.

- Nå har vi fire-fem måneder igjen, der vi må belage oss på å vente. Det er en ny runde, og det begynner å tære på å ikke få en endelig avklaring.

SE INTERAKTIV GRAFIKK:Flertallet på Fosen er for vindkraftutbygging

Starter forberedelser igjen

Stjern er tydelig på at man fortsatt ikke vet resultatet av at det alternative prosjektet nå går mot en detaljprosjektering og investeringsbeslutning hos de ulike aktørene.

- Jeg er har ikke lyst til å uttale meg om det er mulig eller ikke å si nei igjen. Historien har vist at det går an å si nei. Jeg vil ikke bruke energi på å tenke om det blir utbygging eller ikke. Nå skal vi i Åfjord igjen være forberedt på at det blir utbygging, men også belage oss på at det ikke blir. Da tenker jeg først og fremst på næringslivet, sier Stjern.

– Må levere gode rapporter

Lokal- og fylkespolitiker Gunnar Singsaas (Frp) sier at aktørenes planer om å fortsette utredningen ikke kom overraskende på ham.

Han er opptatt av at en grundig prosess må ligge til grunn den dagen avgjørelsen faller.

– Jeg lever godt med at dette er en prosess som aktørene må stå i. De må levere gode rapporter og deretter fatte en beslutning - enten for eller mot. Klarer ikke aktørene å finne dette lønnsomt, er det bedre at man avslutter prosessen på et senere tidspunkt, enn at det avsluttes nå, som er for tidlig i prosessen.

Todelt syn

Frp-politikeren har blitt titulert som vindkraftmotstander.

– Prinsipielt er jeg nok enda mer glad i fjell enn fundament. Men det er vanskelig å si at jeg er for eller mot utbyggingen. Jeg har et veldig todelt syn.

– Både mindre og større foretak og kommunen har forberedt seg på at det blir utbygging. Dersom det viser seg å være lønnsomt, kan det regionen få et gigantisk løft. Jeg har samtidig den største respekt og forståelse for argumentene fra reindriftsnæringa og andre brukere av naturen. Det er ikke alt som kan måles i kroner og øre, mener Singsaas.

Vil du holde deg oppdatert på Fosen? Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.

Gunnar Singsaas (Frp) er todelt i synet på vindkraftutbygging. Foto: Berit Buran Juul (arkiv)