Høstmørket senker seg over kunstgresset i Gryta på Brekstad. Ute på den grønne matta er det full fart med kamp i den lokale serien for grendalag. På sidelinja står trener og ildsjel Thor Bretting og dirigerer spillerne i sorte og hvite trøyer. Det er kamp for Rosenberg BK.

Manglet spillere

Egentlig manglet Bretting spillere for å klare å stable Rosenberg BK på beina til høstens seriespill. Helt til han kom på det som ble redningen for den lokale utgaven av RBK. Mannen som i mer enn en mannsalder har vært både trener og dommer på fotballbanen kom på at kommunen hadde fått en del nye innbyggere. Ikke tilflyttere i forbindelse med kampflybasen. Det var derimot de nyankomne flyktningene Bretting hadde i tankene.

Fikk respons

Etter å ha henvendt seg til flyktningkoordinator Silje T. Amundsveen begynte ballen bokstavelig talt å rulle. Mannfolkene i gruppen av flyktninger tente straks på idéen, og stilte mer enn gjerne på trening for Rosenberg BK. Sammen med de lokale spillerne kunne Bretting dermed stille et fulltallig lag.

Fra driblefanter til lagspillere

- Det var ikke bare enkelt den første tiden. Alle de nye spillerne ville bare drible når de fikk ballen, sier Bretting og smiler. Etter noen treninger endret det seg. Spillerne fra Syria og Eritrea fikk øynene opp for lagkameratene, og ble en del av samhandlingen trener Bretting ønsker i laget.

Roser Thor

- Thor er en veldig, veldig god trener. Og veldig, veldig snill, sier lagets nye spillere. De kan nesten ikke få fullrost initiativet Bretting viste da han fikk dem med på Rosenberg BK, laget som ble dannet som et supporterlag for litt mer meritterte Rosenborg Ballklubb.

- Det er Thor som organiserer alt, uten hans innsats hadde ikke vi spilt fotball i dag, sier flyktningene som opprinnelig kommer fra Syria og Eritrea.

- Bli med på fisketur

Mens vi snakker spør Thor Bretting plutselig om de har sett bildet på Facebook av all fisken han var med og tok på garn i Gjølga. Svaret er positivt.

- Da blir dere med på fisketur, om dere ønsker, kommer det kjapt fra treneren. Han har allerede hatt besøk av flyktningene ved gapahuken ved Litj-Gjølga, der gjestene bød på fristende mat etter oppskrift fra sine hjemland.