- For 10 000 kroner får man bygget en brønn som gir rent drikkevann til 300 personer livet ut, sier ørlendingen.

- Fattige

Malawi er en innlandsstat sørøst i Afrika som grenser til Tanzania i nord, Zambia vest og Mosambik i sør og i øst. Gjennomsnittlig forventet levealder i landet er 60 år for kvinner og 58 år for menn. I 2012 var 45 prosent av befolkning under 15 år.

- Innbyggerne er fattige, har skittent vann og mange dør på grunn av det, sier initiativtaker Hovde.

Får navn på brønnen

Han har jobbet for å gjøre prosjektet Fosengaven så konkret som mulig.

- Det er nå opprettet en egen Fosengave-konto. Jeg oppfordrer alt fra skoler og vinklubber til å gå sammen for å samle inn penger. Dersom for eksempel Åsly skole i Rissa setter inn 10 000 kroner på kontoen og merker innbetalingen med «Åsly skole», så vil skolen få navnet sitt på brønnen. Da kan man dra tilbake om 20 år for å se brønnen, sier Hovde.

Han opplyser at Futura barnehage i Ørland allerede har bestemt seg for å være med på årets innsamling.

Malawi foundation

Det er Malawi foundation som står for selve organiseringen av byggingen av brønner i Malawi.

- Det er Ola Grønn-Hagen, en pensjonert ingeniør, og lokale arbeidere som bygger selve brønnene. Grønn-Hagen er pensjonist og kunne spilt golf resten av livet. I stedet velger han å hjelpe folk. Det synes jeg er fantastisk, sier Hovde.

Fikk slips i julegave

Årets innsamlingsaksjon har kick-off 18. november.

- Ola Grønn-Hagen i Malawi foundation kommer til Ørland. På dagtid samles Ørland-elevene i kultursalen, hvor Grønn-Hagen skal fortelle om prosjektet. På Ørland kultursenter blir det konsert med lokale artister på kvelden, forteller Hovde.

Han håper fosningene nå ser sitt snitt til å gi en julegave til noen som virkelig trenger det.

- For noen år siden fikk jeg et slips til jul. Jeg har aldri brukt slips. Det sier noe om hvor bra vi har det. Vi må på død og liv gi noe til folk vi kjenner, samme om de trenger det eller ei. Vi i Norge har alt vi trenger, men de i Malawi trenger vann. Det er godt med vann når man er tørst, avslutter Hovde.

Dersom du vil bidra til å bygge en brønn i Malawi, kan du sette inn beløpet på kontonummer 18225978081. Fosengaven garanterer at ingenting av beløpet går til administrasjon.