Verdensdagen for psykisk helse er en nasjonal kampanje for mer åpenhet om psykisk helse. Årets tema er «Egenverdi og psykisk helse».

- Åpenhet om psykisk helse er et tema folkehelsegruppa i Osen jobber med året rundt, opplyser helsesøster Tone Moen Olesen i Osen kommune.

«Æ e mæ og det e bra»

- Verdensdagen for psykisk helse markeres hvert år 10. oktober, og i Osen har vi forsøkt å få til et lite arrangement hvert år. I år har skolehelsetjenesten og psykiatritjenesten gått sammen og skal ha stand ute på butikkene for å treffe flest mulig folk, gi informasjon og ta en prat, sier hun.

Tone forteller at folkehelsegruppa i Osen har et eget slagord: «Æ e mæ og det e bra», og det står nevnt i kommuneplana at man skal forsøke å skape åpenhet og få ut informasjon om psykisk helse.

Alle har en psykisk helse

- Alle har en psykisk helse, og det er vår målsetting året rundt at vi skal skape åpenhet om denne. Geir Eide som er psykiatrisk koordinator i kommunen har gått i bresjen for dette, og folkehelsegruppa har i mange år jobbet med temaet psykisk helse. Selv om vi har fokus på det året rundt så er det er viktig å markere disse dagene, sier Olesen.

I Osen blir det markering på Strand skole 12. oktober, og ved Seter skole 14. oktober, i tillegg til stand ved Coop marked og Sætervik handel.

- Vi skal ha markering og stand, der vi blant annet deler ut litt informasjon, slår av en prat og kjører quiz om psykisk helse, forteller helsesøsteren.

Gode nok som vi er

I år ønsker kampanjen at det skal være fokus på gutter og menns psykiske helse. Selvmordsforskning på unge menn viser at selvmordet knyttes til hvordan de unge mennene ikke klarte å leve opp til høye krav til egne prestasjoner. De får raskere følelsen av å bli avvist og oppfatter seg lettere som mislykket, noe som gjør dem sårbare.

Budskapet til verdensdagen for psykisk helse er derfor i år ”Se hverandre -kast maska”., og vi oppfordres til å tenke over og sette søkelys på at vi er gode nok som vi er.

Generell åpenhet

I Osen skal det ikke fokuseres spesielt på kjønn, men på generell åpenhet om psykisk helse. Helsesøsteren håper likevel at åpenhet rundt psykisk helse kan gjøre at også flere gutter tør å prate om følelsene sine.

- Gutter trenger kanskje hjelp til å prate i litt større grad enn det jenter gjør, det er nok lettere for jentene å prate med familie og venner. Vi håper at åpenhet om temaet gjør at også guttene lettere føler at de kan prate med noen, sier Olesen.