Fylkesmannen ønsker å komme i kontakt med personer som har god kjennskap til det norske samfunnet, det norske språket og som kan å orientere seg i offentlige systemer.

Ivareta juridiske interesser

Rent formelt er en representant en person som blir oppnevnt for å ivareta den mindreåriges juridiske interesser og andre forhold som er tillagt foreldreansvaret, forklarer Ingrid Jeanine  Pfister, juridisk rådgiver hos fylkesmannen Sør-Trøndelag.

- Representanter blir også omtalt som en juridisk erstatter for foreldre, men de har ikke den daglige omsorgen for barnet. Typiske arbeidsoppgaver er å påse at barnet får rett til skolegang, helsetjenester med mer, sier Pfister.

-Utrolig viktig jobb

De skal også delta på samtaler med myndighetene, eksempelvis asylintervjuet hos UDI. En representant vil som en juridisk erstatter for foreldre utøve partsrettigheter på vegne av barnet, opplyser hun.

- Arbeidet krever en del av deg som person. Dette er barn i en sårbar situasjon, og krav til relasjonelle ferdigheter er absolutt. En del av arbeidet vil foregå på dagtid, eksempelvis deltakelse på asylintervju. Når det er sagt så er det en utrolig viktig jobb som må gjøres, og vi får også tilbakemeldinger fra representanter og verger for denne gruppen at det er et veldig givende arbeid, forteller Pfister.