David Mouritzen i Åfjord Utvikling setter opp et regnestykke for å illustrere hvordan han tenker seg utbyttet av et effektivt samspill mellom skole og næringsliv vil være i en slik suksesskultur.

2 + 2 = 5

– Det er tanken bak det samarbeidet som i høst er etablert mellom Åfjord Utvikling og Gründerklekkeriet på Åfjord videregående skole. Å drive med entreprenørskap på Gründerklekkeriet er utfordrende, uttaler Håvard Bårdli.

Han har hatt ansvar for gründerklekkeriet de siste årene. Han er lærer ved Åfjord videregående skole, og underviser til daglig på programområdet teknikk og industriell produksjon.

Nytt samarbeid

­– For det første krever det kreativt overskudd, og for det andre er det nødvendig med flere ulike typer kompetanser på undervisningssiden, og sist – men ikke minst, er jeg overbevist om, at kontakter med næringslivet gir flere og bedre resultater enn det som vi på skolen alene kan skape. Resultat med samarbeidet skulle gjerne bli, at 2 + 2 = 5, bekrefter Bårdli.

Dette er altså utgangspunktet for det samarbeidet som nå er på plass mellom Gründerklekkeriet og Åfjord Utvikling. Fra Åfjord Utvikling sin side er en også spente på det nye samarbeidet.

«Made in Åfjord»

– Vi har et klart ønske om å bygge bru mellom alle som tenker eller holder på med utviklingstiltak, uansett om det er på et idestadium eller om en er i seinere faser, og uansett om det er tale om fysiske produkter, tjenester eller konsepter. I tillegg har vi igangsatt et prosjekt som vi kaller «Made in Åfjord». Det handler om å øke interessen for å skape nytt, tenke annerledes, rett og slett ta på seg en vanskelig utfordring uansett alder. «Made in Åfjord» blir en plattform for skaperkultur i kommunen, sier Mouritzen.

Sett i dette lys mener han samarbeidet med Gründerklekkeriet er helt riktig. Det er like viktig å gi unge mennesker en opplevelse av å bli tatt seriøst hvis en har gode ideer, som for en voksen mann i en eksisterende bedrift.

– Alle store bedrifter har engang vært små, påpeker Mouritzen.

Løsningsorientert småbarnsmor på laget

Anne-Lise Humstad og Ingvill Butli fra Åfjord Utvikling blir det teamet som skal gi gode utfordringer og innspill til Gründerklekkeriet samt bistå med å etablere kontakter til næringslivet i Åfjord og resten av Fosen. Ingvill Butli har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi, og har i tillegg tatt fag som næringsutvikling og prosessledelse.

– Dessuten blir en som småbarnsmor veldig fokusert på å være løsningsorientert, planlegge og være forutseende, sier Butli med et smil.

– Jeg har trua på de unge, og at de har noe å tilføre eksisterende Næringsliv, og vise versa. De sitter med en god kompetanse på dagens teknologi og på kommunikasjon. Vi skal etablere et miljø der alle ideer er gode ideer, men etter å ha knadd litt på ideene skal vi se hvilke ideer det er hold i. Vi skal jobbe mot ha tett samspill med lokale aktører, utveksle erfaringer, dele problemer og utfordringer som vi sammen kan se på, sier småbarnsmora.

Tenk deg en kultur hvor en ønsker hverandre suksess. Hvor det å feile ikke er tabu?

– Da har vi Norges mest attraktive kommune å starte bedrift i og for å utvikle eksisterende bedrifter, avslutter David Mouritzen i Åfjord Utvikling.