Veglystraseen det her er snakk om er fra Revsnes til Stokksund oppvekstsenter. Dette er langs en fylkesvei (723), og er således ikke kommunens bord, opplyser Johansen.

-Likevel er det slik at det er kommunen som har etablert og driftet anlegget, men vi har over lengre tid vært i dialog med Statens vegvesen om å ta over anlegget. Det ble gjennomført et møte om dette i april 2014 og det har senere vært en dialog om dette, men før dette kommer på plass er det en del forutsetninger som skal komme på plass, sier han.

Strakstiltak

Nå er forfallet på anlegget kommet så langt at skal det kunne driftes i vinter må det gjøres en del strakstiltak. Det gjelder alt fra skogrydding, utskifting av en del stolper, skifte av armaturer og skifte av den strømførende kabelen mellom stolpene, informerer rådmannen.

- Dette representerer betydelige kostnader som ikke ligger inn på Åfjord kommune sitt budsjett for 2015. Totalt sett består anlegget av 52 lyspunkter fra Revsnes til Stokksund oppvekstsenter, i tillegg går det en sløyfe opp til Stokksund Trygdepensjonat på 7 stolper og det går 5 stolper ned Lianskrysset i retning Harbak på 5 stolper, sier han.

Samarbeider

Samtidig med dette arbeider Telenor i samarbeid med Åfjord kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune med bredbåndsdekningen i området, som blant annet omfatter legging av fiberkabel delvis i samme trase som gatelysanlegget.

- Åfjord kommune har derfor i de siste ukene jobbet sammen med Telenor for å se om vi kan gjøre noe sammen i forhold til både å utbedre veglysanlegget og legge til rette for etableringen av fiberen i området. I tillegg har vi dialog med Vegvesenet som vegeier i sakens anledning, sier Johansen.

I gang med skogrydding

Status nå er at Statens Vegvesen er i gang med nødvendig skogrydding, og det er kommet på plass et spleiselag sammen med Telenor for å oppgradere veglysanlegget med nødvendig utskifting av dårlige stolper, herunder bardunering og utskifting av strømkabel, forklarer Johansen.

- Videre må kommunen ta høyde for utskifting av en del lysarmaturer. Spleiselaget med Telenor omfatter en strekning på 38 stolper som Telenor senere vil gjøre seg nytte av i forbindelse med fiberkabelen. Arbeidet med skogrydding er i gang, og så snart dette arbeidet er ferdig vil det bli de lysmastene som er defekt bli skiftet, deretter skiftes deler av kabelen og eventuelt armaturer.

Sett i lys av dette er en omfattende jobb til flere hundre tusen har gode krefter med Telenor, Relacom (på vegne av Telenor), Vegvesenet og kommunen fått til en løsning som så snart som mulig sikrer at det igjen blir veglys langs denne strekningen, sier han.