Fredag kom ”Frantsen Junior”, som er heimehørende i Ibestad i Troms, til Uthaug med rundt 150 tonn prima nordsjøsild.

- Dette er første gang vi kan ta mot sild i mai, forteller Alexander Grøntvedt ved Grøntvedt Pelagic på Uthaug i Ørland. Bakgrunnen for det historiske mottaket er at bedriften på Uthaug nå kan ta i bruk det nye fryselageret.

Oseberg

- Silda tok vi på Vikingbanken ved Oseberg, forteller skipper Tore Bjørsvik fra Osen. Han skulle gjerne sett at partiet som ble levert var større, men nordsjøsilda bør leveres kort tid etter fangst. Båten har kapasitet til å ta med seg 830 kubikkmeter eller om lag 550 tonn sild.

-Topp kvalitet

- Dette er nordsjøsild av topp kvalitet og bra størrelse, sier Bjørsvik. Sammen med mannskapet som totalt teller ni, så brukte de 28-29 timer fra feltet til Uthaug.

- Det er samme tid som vi bruker fra feltet til Skagen i Danmark, legger Bjørsvik til. I fjor leverte de alle fangstene av nordsjøsild til Danmark.

Ny æra

For Grøntvedt Pelagic markerer dagens leveranse starten på en ny æra. Det nybygde fryselageret er årsaken til at bedriften nå kan utvide sesongen betraktelig.

- Vi regner med at vi kan fortsette å ta mot nordsjøsild fram til midten av juli. Fryselageret gjør oss også i stand til å ta mot makrell fra medio august til november. Deretter blir det mottak av NVG-sild (norsk vårgytende sild, red. anm.) fra til februar-mars, sier Alexander Grøntvedt.

Effektivt

Han regnet med at det ville ta 10-12 timer å behandle partiet på 150 tonn nordsjøsild.

Silda pumpes i slange og rør fra båten og inn i anlegget på Uthaug. Fra silda når anlegget til den fryses ned tar det bare et kvarterts tid. Først blir den sortert etter størrelse, deretter filetert, før den vakumpakkes i blokker på 20 kilo.

På tyrkiske fat

- Dette partiet havner i Antalya-regionen i Tyrkia. Kanskje ender en del av denne silda opp på fatet til fosninger som reiser dit på sommerferie, sier en smilende Alexander Grøntvedt.

I høyt tempo blir silda sortert når den er pumpet inn i anlegget på Uthaug. Foto: Skjalg Ledang
Et kvarters tid etter at silda kom i land er sildefiletene vakumpakket og fryses ned. Dagens parti har kurs for den tyrkiske rivieraen. Foto: Skjalg Ledang