Dette danner utgangspunktet for et kurs som holdes på Statens Hus i Bjugn i regi av NAV Arbeidslivssenter Trøndelag 7. februar. I første rekke er det ledere, HR-personell, tillitsvalgte og verneombud som oppfordres til å delta. Kurset er åpent og gratis for alle bedrifter i Fosen.

LES OGSÅ: * - Rusavhengige og deres pårørende kan ses på som en «glemt ...* Vi vant, vi vant! -Fosna-Folket

– Problematisk bruk av rusmidler

Arbeidsgiver-los Odd Ivar Abusland ved NAV Arbeidslivssenter Trøndelag, rådgiver Bente Adsen ved NAV Arbeidslivssenter Trøndelag, leder Dordi Haugen ved NAV Bjugn, leder Liv Marit Røstad ved NAV Ørland og daglig leder Silje Nesset i Ørland næringsforum oppfordrer flest mulig til å melde seg på.

– Dette handler ikke om å vise pekefingeren, men hvordan man skal kunne gå inn i saker som handler om problematisk bruk av rusmidler og/eller spilleavhengighet blant ansatte på en arbeidsplass. En del bedrifter har en policy på hva som er greit og ikke, men det er også en god del som ikke har tatt debatten internt og som mangler dette, sier Odd Ivar Abusland.

Kostbart

I tillegg til at dette er forhold som skaper problemer for den enkelte, har det også en økonomisk kostnad for den enkelte bedrift. Alkoholbruk koster årlig norsk næringsliv 12 milliarder kroner i året i form av blant annet sykefravær og redusert arbeidseffektivitet. Antall tapte arbeidsdager er anslått til om lag 1,3 millioner dager årlig, og koster samfunnet 1,8 milliarder kroner, ifølge en undersøkelse. Reduksjonen i kvaliteten på arbeidsutførelsen er beregnet å være hele 8,7 milliarder kroner.

En annen undersøkelse konkluderer med at den største andelen av alkoholrelatert sykefravær, hele 81 prosent, kan tilskrives de moderate konsumentene. De som drakk mest sto for «bare» 19 prosent av dette fraværet.

– Viktig med kunnskap

– Jeg har ingen indikasjoner på at dette er noe næringslivet i Ørland sliter med, men det er viktig at både ledere og andre ansatte har kunnskap om hva som kan være indikasjonene på et problem, sier Silje Nesset.

– Målet med dette kurset er å kunne forebygge problemer samt bistå dem som har et problem. Hva med dem som ikke fanges opp og faller til slutt utenfor arbeidslivet, hvor lang er veien tilbake for dem?

– Vi har eksempler på dem som har falt utenfor på dette viset. Alt jeg kan si er at veien tilbake er lang, sier Liv Marit Røstad, og får støtte fra kollega Dordi Haugen i Bjugn.

Illustrasjonsbilde. Foto: NTB scanpix

– Ulike yrkesgrupper skiller seg ut

– Er det store forskjeller på by og land når det gjelder rusproblemer?

– Det er mer ulike yrkesgrupper som skiller seg ut. Har man en jobb som innebærer mye reising og representasjon på kurs og seminarer, så er faren større for at man får et høyere forbruk av rusmidler. Å jobbe heimefra, bruk av fleksitid, at jobb og fritid sklir over i hverandre er også elementer som ser ut til å gi økte problemer, sier Odd Ivar Abusland.

- Dette kurset er ett av flere i serien «Sees i morgen» som omhandler arbeid og psykisk helse, og vi vil følge opp med flere i Fosen, lover Bente Adsen.

– En del bedrifter har en policy på hva som er greit og ikke, men det er også en god del som ikke har tatt debatten internt og som mangler dette, sier Odd Ivar Abusland. Foto: Terje Dybvik