Det er Mattilsynet som har sendt ut melding om av skjellene er sendt ut på markedet:

«Algegiften DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning) er funnet i blåskjell produsert av Snadder og Snaskum i Rissa kommune i Sør-Trøndelag. Rundt 8 tonn blåskjell er sendt ut på markedet i hele landet. Noe av dette er sannsynlig spist, mens resterende parti tilbaketrekkes fra markedet.»

Kvalme og oppkast

Mattilsynet anbefaler at produktene kastes, selv om det er uklart om noen er blitt syke etter å ha spist blåskjellene. Det er riskiko for oppkast, magekramper og diare, hvis man spiser av skjellene.

- Hva skjer dersom man spiser de giftige skjellene?

- Man kan få diare og symptomer på kvalme og oppkast, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Merete Hestdal til Fosna-Folket.

Hun opplyser at det neppe vil være farlig å spise skjellene, men man kan bli uttørket dersom man spiser store mengder.

- Det er ikke akkurat behagelig, sier Hestdal.

- Ikke Snaskums feil

Seniorrådgiveren mener Rissa-bedriften Snadder og Snaskum ikke kan lastes for at blåskjellene ble sendt ut på markedet.

- Det er overhodet ikke noen svikt i deres kontrollsystem, sier hun.

Hestdal sier situasjonen som nå har oppstått er ny.

- Vi har tatt prøver i fjorden, og alt har sett greit ut. Så har algegiften likevel dukket opp i skjellene sånn ut fra intet. Det kan være slik at de prøvene vi tar i fjorden er å betrakte som øyeblikksbilder som ikke fanger opp alt, sier hun.

Seniorrådgiveren forteller at det kan bli snakk om å endre måten prøvene tas på.

Les mer: