Rundt 100 gjester var til stede. Med lukten av olje å sjø rett i nærheten ble det et nært og rørende møte med rederi-familien.

Vakker sang

Underholdningen denne kvelden startet med at Helena Wik og Siv-Trine Haldaas fremførte noen nydelige låter fra havet. Helena har et nært forhold til Rav, da hennes far, Eivind Wik jobbet her i mange år. Det ble et personlig og sterkt møte med sangperler fra kysten. Helena hadde selv skrevet teksten i en av sangene dedikert til sin far, «Æ driv». Den ble fremført for første gang live. Vi fikk også høre «Har du fyr», av Hekla Stålstrenga.

Opp- og nedturer

I et historisk tilbakeblikk ledet av en meget engasjert Leif Harald Hanssen, fikk vi se bilder og høre om rederiets reise fra starten og til i dag. Rederiet startet i det små med robåten og har investert i større fartøy etter hvert, utviklingen har gått fremover og de satser også stort i fremtiden.

Oppstarten

Peter Hepsø kjøpte sammen med broren Meier, i 1912 en halvfjerrømming, de var også innom en listerbåt. Men i 1917 ble det kjøpt inn en motorkutter, Hepsøy. Og dette ble oppstarten på Peter Hepsø Rederi. 60-fotingen Kaare 1, ble kjøpt inn i 1938. Brødrene drev sammen til 1940, da de fortsatte med hver sin båt. Peter med Hepsøy, og Meier med Kaare 1. Under krigen i 1942 kom Dorgaskjær. I 1951 kom nye Hepsøy, og den første RAV kom i 1952. Fisket gikk godt, og rederiet var en ettertraktet plass å være for en fisker. De hadde vist at de var gode fiskere og forretningsmenn. Flere båter ble også kjøpt inn og bygd etter hvert. I 1966 kom Marna Hepsø og i 1967 kom Hepsø Senior. De fikk også bygd brygge på Sandviksberget, og på Strandaholmen. Det ble også startet notbøteri i tilknytning til rederiet ute på Strandaholmen etter hvert.

Satte spor etter seg

Peter Hepsø styrte rederiet godt, og hadde teft for hva som ga godt fiske og ikke. Blant annet var han overtroisk nok til at om de møtte «ugifte damer» etter veien når de skulle gå ut med båtene, så snudde de og dro heller dagen etter. Han hjalp også til økonomisk for Osen kommune, slik at de fikk bygget et basseng ved skolen, sånn at alle elever skulle lære å svømme. Bassenget i Osen er der den dag i dag. Peter Hepsø fikk også i 1955 Kongens fortjenestemedalje for sitt pionerarbeid og store innsats som fisker og fiskeskipper.

Hardere tider

I 1973 dør Peter Hepsø, men foretaket har en god tid vært i drift av sønnen, Torbjørn. I 1975 ble Peter Hepsø kjøpt. Og denne skuta gikk blant annet til Ecuador for å teste fiske der. Slutten på 70-tallet og 80-tallet var en hard tid for fiskebåtrederiene. Fartøyene i Norge gikk fra på denne tiden å være rundt 300 stk., til dagens 70–80 fartøy. Dette ble også en hard tid for Peter Hepsø Rederi. Og de solgte unna en del av båtene. Men i 1987 var tidene litt lysere og RAV ble bygd, en snurper og tråler med fryseri- og foredlingsutstyr om bord. I tiden fremover gikk det godt med rederiet, og i 2003 ble den forrige RAV solgt, og RAV – nr. 3 i rekken ble bygd ved Eidsvik Skipsbyggeri.

Dagens ledelse

Nå drives foretaket av Audhild Hepsø som daglig leder. Sammen med søsknene, Kristin Hepsø, Marit Hepsø og Petter Hepsø, som også er styrmann ombord i RAV. Fremtiden ser lys ut for rederiet, som nå har investert i en helt ny og innovativ snurper/tråler, sitt niende nybygg som kommer i 2018.

Flere høydepunkt

Jubelen sto høyt under taket, da til alles overraskelse, Halvdan Sivertsen plutselig sto på scenen. Han tok flere vakre kyst-inspirerte sanger for publikum. Samt noen gode gamle, som Kjærlighetsvisa. Imitator, Kent Ranum i Super-Nils Arne Eggen’s skikkelse dukket også opp for å quize litt, noe som gikk utover kapteinene, Haakon, Jon-Arvid og maskinist, Henning.

Flere gaver

Gaver ble det også, med taler til. Fra bank og forsikring kom det fine maleri. Under talen til ordfører i Osen kommune, John Einar Høvik, ble det overrakt et bilde med stålramme, smidd i Osen, malt av Audhild Tinglum. Dette forestiller Peter, Torbjørn og Audhild foran RAV og holmen med bryggene. Ordfører, Høvik rettet en stor takk til rederiet for å ha tatt så godt vare på ansatte og fordi de har vært en hjørnesteinsbedrift i Osen i mange år. Oddbjørn Ovesen, som er daglig leder i Hepsø Notbøteri, og gift med Audhild Hepsø hold også tale. Han lag stor vekt på hvor mye ansatte, kunder, eiere, bank og forsikring har betydd for selskapet, i alle disse 100 årene. Det ble en rørende og minnerik kveld.