Det er Åfjord-entreprenør Johs. J. Syltern med støtte fra flere underentreprenører, som arbeider med bygg, internveier, kranoppstillingsplasser og turbinfundamenter hvor vindturbinene skal opp.

Bjørn Innhaug – HMS-ansvarlig på prosjektet for Statkraft. Foto: Terje Dybvik

Starter støpingen over påske

– Over påske starter støpingen av de første fundamentene, forteller Bjørn Innhaug – HMS-ansvarlig på prosjektet for Statkraft.

Fosna-Folket gjestet begge delene av vindparken onsdag denne uka – det vil si den vestre delen som følger Tostendalen fra fylkesvei 715 og opp til Haraheia og den østre delen fra fylkesvei 14 og opp Einarsdalen.

Dagen vi er innom er er byggeleder Halvor Haarstad i Statkraft på reise i Finland. Han er sammen med representanter fra Johs. J. Syltern AS på besøk hos selskapet Peikko som skal levere alt av stål og stålstag til turbinfundamentene.

Syltern hadde også kontrakten på de totalt 13 kilometerne med adkomstvei. Nå er det sluttføring av internveier og klargjøring av turbintomtene som har hovedfokus. I snitt legges det hundre meter med ny vei hver dag i fjellheimen i Roan.

Anleggskontoret på Haraheia. Foto: Terje Dybvik

– God jobb av Syltern

– Rundt 20 kilometer med internveier er lagt ut og det pågår arbeid på nærmere halvparten av kranoppstillingsplassene. Syltern utfører en meget god jobb med å få veiene til å ligge så pent som mulig i terrenget. Dette står i høysetet, og slik at det ikke er alltid er korteste alternativ fra punkt A til B som velges. Om tre – fire år når alt er grodd i av skråninger, så vil veiene være lite synlige på avstand, sier Bjørn Innhaug som har mange års erfaring med store utbyggingsprosjekter rundt om i verden.

Foto: Terje Dybvik

Veien som skal knytte de to vindparkdelene, Roan Øst og Roan Vest sammen, var en del av prosjektet som var møtt med størst spenning. Den blir Fosens svar på Trollstigen med inntil 14 prosent signing på det bratteste. Resultatet blir imidlertid så godt, at det er fullt mulig å transportere turbindeler også her. Dette var ett av elementene som i en totalvurdering bidro til en transportløsning uten ny kai i Straum, slik at samtlige turbiner til Roan vindpark vil bli transportert inn i parken fra Åfjord via fylkesvei 715.

Parallelt med grunnarbeid, føres det nå opp servicebygg og trafostasjonsbygg i Einarsdalen (bildet), samt trafostasjonsbygg på Haraheia. Det er entreprenør Stjern AS som står for dette arbeidet. Foto: Terje Dybvik

Servicebygg og trafostasjoner

Rundt 60 personer er i arbeid på prosjektet den dagen vi er innom. Flere kan nå settes inn, da man kan jobbe på flere angrepspunkter samtidig. Parallelt med grunnarbeid, føres det nå opp servicebygg og trafostasjonsbygg i Einarsdalen, samt trafostasjonsbygg på Haraheia. Det er entreprenør Stjern AS som står for dette arbeidet. ABB AS har oppdraget med å levere apparat- og kontrollanlegg til transformatorstasjonene i alle de seks vindparkene til Fosen Vind. Arbeidet omfatter blant annet komplett 132 kV luftisolert utendørs bryteranlegg og 33 kV luftisolert innendørs bryteranlegg med tilhørende utstyr. Linjepartner AS starter bygging av 132kV-linje i Roan Vindpark i disse dager, og Trønderenergi skal bygge en dobbel 132kV-linje fra Statnetts trafo på Hofstad til Spannklumpen på Haraheia.

Statkraft og Vestas søker nå til sammen 18 fagarbeidere til driften av denne vindparken og til oppfølging av monteringen av vindmøllene. Det er Vestas som skal levere turbinene.

eien som skal knytte de to vindparkdelene, Roan Øst og Roan Vest sammen, var en del av prosjektet som var møtt med størst spenning. Den blir Fosens svar på Trollstigen med inntil 14 prosent signing på det bratteste. Foto: Terje Dybvik

– Fokus på sikkerheten

Anleggsarbeidene med Roan vindpark startet rundt 1. april fjor. Alle de planlagte parkene i Fosen skal være ferdigstilt i 2020. De første vindmøllene til Roan vindpark vil bli levert og montert i april neste år, og vindparken skal stå ferdig i løpet av 2018.

Til tross for mye tungt utstyr i virksomhet og mange sprengninger, har det vært minimalt med uhell på prosjektet i Roan.

– Det er satt stort fokus på sikkerheten til alle som er i arbeid inne i parken, og det gir resultater, sier Bjørn Innhaug.