Det er formiddag på Libra Shopping i kystbyen Brekstad. Ved senterets ur- og gullsmedbutikk står to karer og prater sammen. Ove Ingebrigtsen og Peder Bjerve har nettopp kommet til Ørland, etter å ha kjørt sammen fra Namsos. På Ørlandet er det ikke mange som kjenner de to, men de driver hver sin butikk i Fosens eneste storsenter. På samme måte som begge de to namsosingene har etablert butikker i Mosjøen og Steinkjer. Og selvfølgelig i heimbyen Namsos.

Har sansen for Berg

- Morten Berg er en av grunnene til at vi etablerte oss her, vi er her for å bli, er begge enige om. Morten Berg er mannen som for noen år siden satset stort på utbyggingen av Libra Shopping. Ingebrigtsen og Bjerve har sansen for Mascot-Høie gründeren fra Ørlandet som i tillegg til å produsere dyner, puter og sengeklær for et stort marked også har satset på både kjøpesenter og hotell i heimkommunen.

- Vi må ha lokale ansatte, sier Ove Ingebrigtsen (t.h.), som har ansatt Rune Skogø som varehussjef ved Elkjøp Fosen. Foto: Skjalg Ledang

Knoppskyting

Kanskje er det ikke så rart at de har funnet tonen med Berg. De to namsosingene er også på et vis gründere. Begge tok over tradisjonsrike familiebedrifter i heimbyen Namsos, men har utviklet virksomhetene gjennom knoppskyting både i Trøndelag og Nordland. Mens Bjerve har ført familienavnet videre, så har Ove Ingebrigtsen utviklet butikken som i sin tid het Odd Ingebrigtsen til en gruppe av i alt sju Elkjøp-butikker. Satsingen har vært så vellykket at Ingebrigtsen i dag er den største kunden i Elkjøp-kjeden i Norge.

Grundig vurdering

- Vi spekulerte kjempelenge, sier Ove Ingebrigtsen om tiden før de bestemte seg for å satse på å etablere seg i Fosen.- Vi er i en bransje med tøffe marginer, noe som krever volum på omsetningen. Før beslutningen ble tatt var vi usikre på om markedet var stort nok, forsetter Elkjøp-kjøpmannen.

Mens Elkjøp mange steder etablerer seg utenfor de lokale kjøpesentrene, så er situasjonen en annen for Urmaker & Gullsmed Bjerve.- Vi kan ikke ligge utenfor et kjøpesenter. På Brekstad var situasjonen da vi vurderte å etablere oss at den eksisterende gullsmeden la ned driften, sier Peder Bjerve. Det siste ble et viktig moment da beslutningen ble tatt.

Peder Bjerve sier han fant den riktige til å lede satingen på Brekstad da Veronica Rasmussen ble ansatt som daglig leder. Foto: Skjalg Ledang

Ikke helt ukjent

Brekstad og Ørland var heller ikke ukjent terreng før de valgte å satse på forretningsdrift i kystbyen. Peder Bjerve har en bror som er mekaniker på SeaKing ved 330-skvadronen på Ørlandet, mens unge Ove Ingebrigtsen i sin tid avtjente verneplikten ved flystasjonen på Ørlandet.

Da nye Libra Shopping åpnet dørene i juni 2014, for snart tre år siden, var Elkjøp og Urmaker & Gullsmed Bjerve blant de nye butikkene i senteret. Sjøl om åpningen av storsenteret allerede samme år ga sterkt utslag på statistikken for omsetning i detaljvarehandelen.

- Steg for steg

- Vi tar steg for steg, sier Peder Bjerve. Han er opptatt av å ha flinke fagfolk i butikkene, samtidig som selskapet han leder også kan skilte med fire gullsmeder og fem urmakere som kan utføre arbeid for kundene i de ulike butikkene.

Daglig leder Silje Nesset i Ørland Næringsforum (midten) er ikke i tvil om at satsingen til Ove Ingebrigtsen og Peder Bjerve styrker Brekstad som handelssentrum. Foto: Skjalg Ledang

- For oss så gikk vi i budsjett de to første årene, sier Ove Ingebrigtsen. En lærdom han har fått er betydningen av å rekruttere riktig når folk skal ansettes.- Vi må ha ansatte som er bosatt lokalt, det er viktig, mener Ingebrigtsen.

Mens vi snakker med de to kremmerne fra Namsos kommer daglig leder Silje Nesset i Ørland Næringsforum forbi. Hun er storfornøyd med at de to har valgt å sette Brekstad på sine respektive kart over forretningssatsing.