– Jeg kom i gang litt senere en planlagt i sommer, men jeg er godt fornøyd med antall oppdrag, forteller Sundet.

Aqua Nor

Han har kjørt taxibåt for både varer, folk og sau mellom øyene fastlandet og øyene utenfor Osen. I tillegg har han hatt oppdrag for oppdrettsnæringa, og drevet krabbefiske. «Tverrpluggen» er også fiskeriregistrert.

Det var under Aqua Nor-messa i fjor at Henning Sundet fikk ideen.

– Det var noen i Oslofjorden som skulle starten en skjærgårdstjeneste, og jeg tenkte at noe slikt kunne fungere også her i Osen.

Næringsfondet

Henning Sundet fikk støtte fra Osen kommunes næringsfond i fjor til nyetableringen Tverrpluggen Sjøtransport, som er et enkeltmannsforetak: 150.000 kroner i krone i tillegg til 150.000 kroner i lån.

– Kommunen har støttet opp hele veien, og bistått slik at jeg kunne dra det hele i gang. Jeg hadde alltids fått til dette uten kommunal støtte også, men den gjorde det langt enklere, forklarer Henning Sundet.

Vannjet

Farkosten er 7,99 meter lang, 3 meter bred med vannjet. Motoren er en Volvo Penta med 300 hester, som gir en toppfart på 30 knop. I baugen kan en hydraulisk lem felles ned, slik at det er enkelt å få om bord både last og husdyr. Sidepropell foran gjør båten ekstra manøvreringsdyktig. Den er installert med det meste av moderne teknisk utstyr. Stereoanlegg sto også på bestillingslista, for Sundet liker godt å høre på gammelrock når har styrer «skuta».

– Jeg fikk bygd aluminiumsbåten hos Skarsvåg Boats AS i Hammervik på Frøya, og den er jeg storfornøyd med.

Maskinist

Vi møter Sundet ved Strand Marina, hvor «Tverrpluggen» ved landligge har marinaplass.

Henning Sundet er til daglig maskinist ved den kombinerte ringnotsnurperen/tråleren MS Rav, som er i virksomhet for rederiet Peter Hepsø Rederi AS i Osen.

– Jeg har jobbet som maskinist i rederiet i 30 år. Nå er jeg ute i arbeid en måned i gangen. Derfor har jeg alliert meg med styrmenn på land som kan ta hånd om «Tverrpluggen» når jeg er på MS Rav.

Tennpluggen?

– Hvorfor valgte du navnet Tverrpluggen?

– Det var egentlig en tilfeldighet. Jeg måtte ha et navn da jeg skulel søke næringsfondet om støtte, så kom dette navnety opp da båten er tverr foran. I et dokument fra råfsiklaget hadde de misforstått navnet, for der sto båten oppgitt som «Tennpluggen». Nei, jeg liker navnet godt, det passer godt til båten, synes Henning Sundet.

Henning Sundet har kjørt taxibåt for både varer, folk og sau mellom øyene fastlandet og øyene utenfor Osen. Foto: Terje Dybvik
«Tverrpluggen» er installert med det meste av moderne teknisk utstyr. Foto: Terje Dybvik