For Trøndelag 110-region varsler DSB fastsettelse av en ny, felles 110-region for kommunene Agdenes, Bindal, Bjugn, Flatanger, Fosnes, Frosta, Frøya, Grong, Hemne, Hitra, Holtålen, Høylandet, Inderøy, Klæbu, Leka, Leksvik, Levanger, Lierne, Malvik, Meldal, Melhus, Meråker, Midtre Gauldal, Namdalseid, Namsos, Namsskogan, Nærøy, Oppdal, Orkdal, Os (Hedmark), Osen, Overhalla, Røyrvik, Rennebu, Rissa, Roan, Røros, Selbu, Skaun, Snillfjord, Snåsa, Steinkjer, Stjørdal, Trondheim, Tydal, Verdal, Verran, Vikna, Ørland og Åfjord.

Osen er i dag den del av Brannvesenet Midt IKS. Det er et interkommunalt selskap som eies av kommunene Inderøy, Namdalseid, Snåsa, Steinkjer, Lierne, Røyrvik og Verran i Nord-Trøndelag fylke, og Osen kommune i Sør-Trøndelag fylke. Selskapet ble etablert 1.januar 2006.

LES OGSÅ: Sier ja til nytt interkommunalt selskap

Kommunestyret i Osen behandlet i sitt siste møte en høringsuttalelse til det framlagte endringsforslaget fra DSB.

- Lokalkunnskap og oversiktlighet ikke vektlagt

Osen konkluderer med at det foreslåtte vedtaket vil halvere antallet 110-sentraler i Norge, og garanterer nedleggelse av sentralen av i Nord-Trøndelag, ved å vise til vedtakene som er gjort om nye politidistrikt, og plassering av operasjonssentraler.

«Det bør vektlegges at ved sammenslåing av større geografiske områder vil oppdragsmengden gå betydelig opp, og risikoen for samtidighetskonflikter vil øke, - samtidig som behovet for flere operatører i sentralen vil gå opp,  -parallelt med den økte arbeidsmengden. Dette kan da medføre at hver enkelt operatør på en stor sentral, ikke håndterer flere henvendelser enn man allerede gjorde på en mindre sentral», framgår i svaret fra behandlingen i Osen.

Det vises også til at viktige faktorer som lokalkunnskap og oversiktlighet ikke er vektlagt i høringsbrevet. Videre vises det til at en eventuell omorganisering forespeiles også å være kostnadseffektiv, men at det i intensjonen ikke foreligger noe tall, verken på hva det vil koste å drifte, eller det å bygge nye sentraler. Det skal heller i framkomme hva det vil bety økonomisk på kommunenivå for Osen å støtte et slikt vedtak.

Ønsker at prosessen avventes/avsluttes

I vedtaket som kommunestyret fattet står følgende å lese:

«Uttalelse fra Osen kommune:

Osen kommune stiller seg kritisk til omorganiseringen og dens følger for oss som brukere. Beliggenheten av Politidistriktene er allerede avgjort, og man kan regne med at det snart vil komme en diskusjon om eventuelle sammenslåinger av AMK-sentralene. På sikt kan man se for seg at disse prosessene kan få store konsekvenser for lokalsykehuset vårt. Vi ønsker derfor med dette å markere vår skepsis, og ønsker at denne prosessen avventes/avsluttes til det foreligger en mer helhetlig utredning.»