- Tusen takk til de som foreslo oss. Vi skulle vært en hel haug som sto oppå scenen her nå, men det er en gang sånn at de som driver med seter også er melkeprodusenter. De melker kyr morgen og kveld, påpekte Aud Dagmar Ramdal da hun sammen med datteren Astrid mottok prisen.

Eldgammel tradisjon

Det var Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) som leste juryens begrunnelse fra scenekanten:

«Årets kulturpris går til en samling av flere aktører som i fellesskap siden 2009 har vært en moderne samling av ambassadører for en av de lengstlevende tradisjonene vi har i Leksvik. Vi snakker om seterdrift, og om hvordan nordmenn generelt og leksværingene spesielt har levd tett på naturen, og skapt liv og verdiskapning i skog og utmark. I en skjønn forening av kultur og næring er aktørene stolte bærere av tradisjoner som i flere hundre år har vært en viktig del av identiteten i Leksvik», het det innledningsvis i begrunnelsen.

Ordfører Saghaug og kultursjef Kine Larsen Kimo delte så ut prisen til seterlaget.

- Svetta for mye

Det ble delt ut flere priser lørdag kveld. Leder Elinor Waterloo Myran i Leksvik ungdomsråd delte ut ungdomsprisen. Den var det danseren Anne Halonen som stakk av med. Så var det tid for Stadsbygd sparebanks innsatspris. Den gikk til Bård Hindrum som i 1993 startet Leksvik badmintonklubb. Gjennom 22 år har han fungert både som leder og trener i klubben. Det var Knut Ola Vang som delte ut prisen.

- Du var jo med litt på badminton selv Knut Ola. Men du svetta for mye. Øynene rant full slik at du så ingenting, sa Hindrum til stor latter fra salen i sin takketale.

Tatt på senga

Hovedpersonen selv var svært overrasket over prisen. Hindrum var sammen med kulturskolerektor Svein Buan hovedansvarlig for arrangementet lørdag kveld.

- Jeg ante ingenting. Jeg hadde nok å henge fingrene i og var opptatt med arrangementet.

- Men da Vang leste opp begrunnelsen, forsto du det sikkert etter hvert?

- Ja. Men jeg rakk ikke å skrive noen takketale akkurat, sa Hindrum til Fosna-Folket i pausen.

Rørt av heder

Til slutt fikk Marit Røstad Dahl og John Dahl frivilligprisen. Det var kultursjef Larsen Kimo som delte ut prisen, og det var et svært ydmykt og rørt ektepar som entret scenen for å ta imot hederen.

- Dette kom som julekvelden på kjerringa. Jeg er mektig glad, sa John.

- Det er veldig koselig å bli satt pris på, utdypet Marit fra scenen.

John Dahl sa at prisen kom meget overraskende på da Fosna-Folket tok en prat etter forestillingen.

- Hva er det du engasjerer deg i?

- Jeg er med på flere forskjellige ting gjennom musikk, blant annet Toraderan. Så er jeg ansvarlig for et eldretreff første lørdagen hver måned. Da samler vi folk og har litt program. Det er koselig kaffeprat. Marit er mest engasjert gjennom historielaget. Det er veldig trivelig å få en sånn pris, meddelte Dahl.

Trekkspillbrødre

Innimellom prisdrysset, var det også musikalske og kulturelle innslag fra scenen. Eirin Folde leste noen særdeles velvalgte ord for dagen.

- Vi må verdsette hver eneste kunstner. Vi må spise middag lokalt og bruke lokale musikere. Vi må slarve mindre og smile mer. Bruker vi for mye tid på å spekulere i stedet for å spørre, spurte hun fra scenen.

Alfred (11) og Hallvard Kvendset (13) imponerte med vakker trekkspillmusikk. Begge to spiller i Skaugdal trekkspillklubb.

- Hvorfor begynte du å spille trekkspill?

- Jeg syntes det hørtes kult ut. Det sto mellom trommer og trekkspill, fortalte Hallvard til Fosna-Folket.

- Jeg ville spille det samme som bror, sa Aldred.

Begge to var selvsikre og trygge på scenen lørdag.

- Var dere nervøse?

- Nei. Vi har jo spilt en del på konserter før, så dette gikk bra, sa de to.

Musikalske innslag

Publikum fikk også servert dans fra Indre Fosen kulturskole, korsang fra Corlex og gammeldansmusikk fra Toraderan. Sanglærer Julia Seifert bidro med et soloinnslag på Aretha Franklins «Chain of Fools» mens husbandet spilte flere fengende instrumentale innslag. Spesielt «The Kitchen» groovet. Publikumsoppmøtet var imidlertid ikke all verden lørdag kveld. Det var mange ledige stoler i salen.

NB: Undertegnede og Siri Kristine Størseth ble spurt i forkant om å bidra med å spille to låter på lørdagens arrangement. Undertegnede gjorde det og tar ikke honorar for jobben.