Det er nå et år siden Maria Norseth Garli og Kim Aksnes flyttet inn i Kulturbruket på Austrått. I løpet av høsten og våren har de arrangert konsertserien UPOP, hvor de har introdusert bjugninger og ørlendinger for en litt annen type musikk enn de ellers kanskje får servert.

UPOP har nemlig for det meste bestått av fritt improvisert musikk, fremført av tilreisende artister fra fjern og nær.

– Musikken kan sammenlignes med abstrakt kunst og filmer uten handling. Det er en opplevelse mer enn en fortelling, sier Aksnes.

Fortsetter med ny vri

Den nokså utradisjonelle musikken har også blitt spilt på et litt utradisjonelt sted. Konsertene har nemlig blitt avholdt i ekteparets egen stue.  Nå har Aksnes og Garli bestemt seg for å bo i Kulturbruket i ett år til, og vil videreføre konsertserien, men nå med en ny vri.

– Vi vil flytte inn i stua til folk! Vi liker stuekonseptet veldig godt, det er intimt og man får en helt annen opplevelse enn på en scene. Det er jo litt trist hvis det bare skal være jeg og Kim som får sitte i vår egen sofa og nyte så bra musikk, sier Garli.

– Det er et veldig godt alternativ til en vanlig TV-kveld, skyter Aksnes inn.

Må være åpent for alle

Av fasiliteter trenger de kun et egnet lokale, det kan være ei stue, et kjøkken eller en låve, som har noenlunde god akustikk. Et viktig premiss er at dørene skal kunne åpnes for alle som har lyst til å komme på konsert. Så stiller Aksnes og Garli med resten: musikere, kaker, kaffe og PR.

– Det er en kjempefin mulighet til å invitere venner og bekjente hjem til seg, forteller Garli.

Anerkjente artister

Noe av høstens program er allerede klart. Gitaristen Kim Myhr fra Trondheim skal spille solokonsert med tolvstrengsgitar, den østerrikske blokkfløytisten Bernadette Zeilinger skal improvisere, og vokalensemblet Song Circus skal fremføre et harmonibasert verk. Alle artistene er internasjonalt anerkjente på sitt felt.

– Flere ville nok fått bakoversveis hvis de visste at de skal spille her, sier Aksnes.

Nå oppfordrer de alle som er interesserte til å stille stua si til disposisjon, og la seg utfordre av musikken.

I første omgang leter Garli og Aksnes etter konsertsteder i Ørland og Bjugn, men hvis noen har noen helt spesielle lokaler ellers på Fosen tar de gjerne turen.

Har stua di lyst på et konsertbesøk? Ta kontakt med Maria og Kim på mobil 93606379, eller på e-post til konsertserienupop(a)gmail.com. Første konsert vil bli avholdt rundt 28. august.