Bildet over, som ble tatt av Joar Birkelund for en tid tilbake, er fra Opphaug. Tranepar er også blitt observert på Elveng i Bjugn sist sommer, i Leksvik og i Skaugdalen i Rissa de seinere åra.

Har du sett traner i Fosen? Skriv gjerne noen ord om det i debattfeltet nederst!

Tranen er en trekkfugl som reiser fra Norge i midten av august til oktober. Det  er en stor fugl, cirka 115 centimeter, som hovedsakelig har vært knyttet til skogsområder i Trøndelag og på Østlandet og har tradisjonelt sett vært en innlandsfugl.

Den er skifergrå med lange bein og lang hals. Hode og hals er svart og hvitt, rød isseflekk, mer brunlig hos ungfugler. Armdekkerne på vingene er forlenget og danner en strutselignende stjert, ifølge Wikipedia.

Den utstøter høye trompetskrik, «kråå», som bærer flere kilometer.

Tranene hekker på myrer i barskog- og bjørkeområder, og det er flest av dem i Sør-Norge. Fuglen er økende i antall og utbredelse. Den overvintrer i Spania og Sør-Frankrike. Den spiser insekter, krypdyr, amfibier, mus og plantedeler.

Hekking foregår ved at 2 grønngrå egg med mørke flekker legges i reir på eller nær åpen grasmyr. Foreldrene ruger på eggene i 4 uker.

Typisk for tranen er at den skrider rolig avsted på en majestetisk måte. I flukt holdes den lange halsen utstrakt.

Traner på besøk på Elveng i sommer. Foto: Karen Margrethe Humstad,