Stolte prisvinnere: Fra venstre er Terje Sørensen, ordfører Hallgeir Grøntvedt, Johan Martin Thoresen, Anne Marit Sannan, Ivar Hopen, leder i Yrjar heimbygdslag Oddvar Haagensen, Harald Røstad og Hans Aune.

- Vi har snart 10 000 gjenstander på lager. Dette er lokalhistoriske ting fra jordbruk, fiske og mye annet. Drømmen er å få vist dem frem for allmenheten. Jeg tror de som gir oss gjenstandene også håper at de skal bli gjort tilgjengelige for publikum, sier leder i Yrjar heimbygdslag, Oddvar Haagensen.

- Vil bygge identitet

Under kveldens åpningsshow i vinterfestuka fikk laget overrakt prisen av ordfører Grøntvedt.

- Vi har visst om dette en drøy måneds tid. Dette er veldig morro og ikke minst inspirerende. Vi mener det er viktig å ta vare på lokalhistorien, særlig med tanke på å skape identitet, påpeker Haagensen. Yrjar heimbygdslag har blant annet gitt ut to Ørlandsbøker. I begrunnelsen, som ordfører Grøntvedt leste opp, ble det lagt vekt på lagets innsats for å ta vare på lokalhistorien. "Laget har vært svært aktivt og har i dag aktiviteter i samlingene på Austrått gård, Guriannastua på Karlsenge, Museumsnaustet på Uthaug samt Tinden på Utøya". Ordfører Grøntvedt overrakte leder Haagensen en statuett, laget av Astrid Dahlsveen, samt en blomsterbukett.