Fosens historie bind 1, «Fra istid til 1730», kom i 2005. Bind 2 har latt vente på seg, men det er nå engasjert to habile forfattere, Per Christiansen og Svein Henrik Pedersen, meldes det om i referatet fra årsmøtet, som var lagt til Austrått sist helg.

To millioner kroner

Per Christiansen og Svein Henrik Pedersen har begge et omfattende historisk forfatterskap bak seg. Bind 2, som skal foreligge høsten 2018, er kostnadsregnet til to millioner kroner. Historielaget har beregnet å stille med 600.000 koner i oppsparte midler til prosjektet.

Kolbjørn Aune er for øvrig også i gang med innsamling av materiale for ei lokalbok - det om sagn fra Fosen. «Segner i Fosen» skal etter planen forligge høsten 2016.

Nytt styre

Etter årsmøtet består styret av Johan G Foss, Frøya (leder), Ellen Aanes Draagen, Hitra, Bjørn Nilsen, Snillfjord, Helge Bueng, Åfjord, og Ernst Robert Øyangen, Trondheim. Varamedlemmer er Eilert Bjørkvik, Rissa, Jostein Selnes, Snillfjord, og Bernt Jørgen Stranden, Bjugn.

I tilknytning til årsmøtet fikk årsmøtedeltakerne en presentasjon av Yrjar Heimbygdslag.

Austrått

Daniel Johansen, kulturhistorisk leder ved Trøndelag folkemuseum og leder for historisk seksjon ved Ørland kultursenter, sto for en omvisning og foredrag om Austrått.

Daniel Johansen fortalte innledningsvis om det prosjekt som nå er i gang med sikte på å dokumentere hage- og parklandskap, veisystem og underfunksjoner i tilknytning til Austrått, og rekonstruere deler av dette systemet. Møtedeltakerne fikk en gjennomgang av nettverket av underfunksjoner under herresetet – mølle, mølledam og oppdrettsanlegg, avlsgård/enkesete, jaktpark, jeger, fiskere, skipsbygger, gartner, dårekiste og så videre.

På borgen ble deltakerne vist hvordan slottsbygningen kan «dekodes» og leses som et maktspråk. Deltakerne fikk også en masse historie knytta til gården, blant annet de dramatiske og utrolige historiene om fru Ingerd og reformasjonsstridene, om Bjelke-slekta og andre.

Kolbjørn Aune under lanseringen i Trondheim av Fosens historie bind 1 i 2005. Arkivfoto. Foto: Terje Dybvik