Åtte år gamle Kim Andre Vingan Schei tok lørdag turen til handverksdagen på Museet Kystens Arv. Det tradisjonsrike arrangementet bød på allsidige aktiviteter. En av dem var tønnemaking, en tradisjon svært få behersker i dag. Framvisninga på Stadsbygda var lærerik for både store og små.

Storindustri

– Dette har jeg aldri sett før. Jeg er her mest for å kikke litt. I sted oppdaget jeg blant annet Gråtass oppe på plena. Det var både spennende og artig, konstaterer Kim Andre Vingan Schei, som til daglig bor i Trondheim. Når det gjelder den nevnte tønnemakinga, så var den tidligere storindustri i Rissa. I 1890-årene ble det visstnok laget 20.000 tønner i året, bare i Skaugdalen og Modalen. På Stadsbygda lørdag var Randulf Søraas og Åsmund Haugen i full sving med å vise fram gamle kunster. Sistnevnte fikk tidlig interesse for faget.

Interessant

– Far min var såkalt bøkker, så jeg ble oppfostret med dette. Det er et interessant fag, så lenge man liker handverk. I dag er tønnemaking derimot i ferd med å forsvinne. Da er det ekstra viktig å vise det fram, noe dette arrangementet gir mulighet til, fastslår Åsmund Haugen. Han konstaterer at det viktigste i produksjonen er å ha gode materialer. I tillegg handler mye om å ha riktig utstyr.

Sommershow

De besøkende kunne ellers lære mer om blant annet båtbygging, garnbøting og pløying med hest. I tillegg satte Rissa Ungdomslag opp forestilinga Kardemomme By. Lørdag kveld er det tid for Per og Påls sommershow, i tillegg til fest.

Museumsdirektør Bernt Brevik er fornøyd med dagen, selv om været definitivt kunne vært bedre. Mye regn og vind fikk nok mange til å holde seg hjemme.

– Faglig var dagen en suksess. Værmessig ble den en katastrofe. Men jeg håper og tror at folk trivdes. Samtidig er jeg takknemlig overfor alle dem som har stilt opp. De bidro sterkt til å gjøre dette til en positiv dag, avslutter Bernt Brevik.