En aldri så liten sensasjon skjedde på Engan gård i Osen forrige torsdag. Under stormen Ivar, skjedde det store ting i fjøset.

Strevsom fødsel

Gårdbruker, John Are Hagen ventet på årets siste kalving, og torsdag, to uker før termin for ku, 0495 skjedde det. Etter størrelsen på kviga hadde han en mistanke om at det kunne være tvillinger, men at det kunne komme tre stykker hadde han ingen aning om. Den første kalven kom ut riktig vei i tretiden uten problemer. Klokken rakk å bli sju før den neste meldte sin ankomst. Den lå langt inne og feil vei, og han måtte hjelpe til med å hente den ut. Med telefonkontakt med dyrlege, Arne-Johan Nikolaisen fikk han noen gode råd til forløsningen. Når denne var ute, så han at kua fortsatte å ta i, og da måtte han sjekke en gang til. Da dukket det faktisk opp flere kløver. Den siste kalven lå også langt inne, og feil vei, så det var tungt å få de ut. Alle tre viste seg å være ku-kalver. Hverken John Are eller Arne-Johan trodde helt på dette, at denne gang, kom det tre kalver samtidig.

Friske trillinger

Alle tre er like store og på størrelse med tvillinger. De er flinke til å ta til seg næring, så de er friske alle tre. John Are forteller at dette var veldig artig. Det er også bra at alle tre er kviger, for hadde en av dem vært oksekalv, hadde nok en av kvigene eller begge blitt sterile. Det er ofte sånn med tvillinger hos kyrne. Mor, nr 0495 er allerede i god form. Den er en av de største kyrne her på gården, sier han. Hun ble kjøpt i fjor, og har hatt en kalv fra før. Gården har 95 dyr tilsammen, 22 av disse er melkekyr.

Ustødige trillinger

Fremdeles litt ustødige på foten blir de tre kalvene plassert i samme binge til ære for fotografen. De får råmelk fra mor den første tiden, og blir etterhvert flyttet over i kalvebingen. Sønnene på gården, John Fredrik og Lars Erik synes det er veldig stas med de nyankomne, og de er flinke til å hjelpe til med kalvene.

En sjelden begivenhet

Dyrlege Arne-Johan Nikolaisen synes det var utrolig moro å få ei kalving med levendefødte trillinger i Osen. – Det var spesielt artig at det var tre kukalver, sier han.

Han har jobbet som dyrlege i Bjørnør i snart 10 år, og forteller at, som han vet om, er dette første gangen han har opplevd en trillingkalving i dette distriktet. Han tok turen innom fjøset dagen etter for å sjekke at både ku og kalver var i fin form etter fødselen. Og da hadde de det bra alle fire.

Første gang på Engan gård

John-Are Hagen forteller at dette har nok ikke skjedd her på gården før. – Jeg tok over gårdsdriften for ti år siden, og nå var dette den siste kalvingen i år. Dette var en fin måte å feire 10-årsjubileum på.