Stjørna teaterlag tar oss tilbake til 1943. Midt under andre verdenskrig. Tre krigsfanger har rømt fra leiren i Ørland. De kommer til Råkvåg og sykkelverkstedet til Marius Felgen. Der venter de på flyktningelosen. Dette er ikke så langt unna virkeligheten under krigen. I perioden 1942-1945 rømte svært mange jugoslaviske fanger fra leirene i Ørland, og tok turen innover forbi Høybakken og Rødsjøen på vei mot svenskegrensen.

Alvorlig morsomt

«Livet på Felgen» er en slags musikal med mye humor og litt alvor. Og det er først og fremst den alvorlige rammen med tyske soldater, hakekors og hanemarsj som gjør stykket morsomt. Som regissør Øyvind Brandtzæg påpeker: Det må være litt alvor for at det skal bli artig. Som før er mye av humoren basert på ordspill og forviklinger. Av og til kommer briljante ordspill i regi av manusforfatter Hans Rotmo, mens en del blir ren kopiering av gammel KLM-humor. Om «han er ikke født ennå»-poengene er hentet fra Brødrene Dal er uvisst, men det er i hvert fall ren reprise fra den populære serien fra tidlig 80-tall. Når det er sagt, så slo det an i kveld, som det gjorde for over 30 år siden.

Rinnan-agenter

Årets oppsetning var mer kompakt. I fjor var det mer dødtid. Stjørna teaterlag har også uttalt at de mener årets manus fra Rotmo er bedre enn tidligere. Historien blir krydret av norske angivere, som skal forestille agenter fra Rinnan-bandet. Storangiveren selv blir humoristisk omtalt som «Harry Levanger Rennan». To av hans agenter figurerer imidlertid med sine opprinnelige navn. Verken Finn Hoff og Joralf Borgan overlevde krigen i virkeligheten. Førstnevnte begikk selvmord etter at han var med på henrettelsene under Vikna-affæren, mens sistnevnte ble avrettet av Rinnan selv. Det å lage humor av et såpass dystert tema så ikke ut til å være noe problem i amfiet i Råkvåg i kveld. Responsen fra publikum var gjennomgående god. Det var humring og latterbrøl forestillingen igjennom.

Action

Et av de store plussene ved årets oppsetning er korografien på sanginnslagene. Der er det tydelig at korograf Anett Hjelkrem har jobbet med detaljene. Ellers bød 1943-utgaven av «Livet på Felgen» på mer action. Det var mer fartsfylt og Stjørna teaterlag ga virkelig alt.