Det er i forbindelse med 200års-jubileet for Grunnloven at Norges nasjonalrett igjen skal ”revideres”. Tilbake i 1972 var det en uoffisiell kåring på NRK Nitimen, der fårikål vant foran kjøttkaker.

-Vi vil finne ut om fårikål fortsatt er å regne som Norges nasjonalrett, sier landbruks – og matminister Sylvi Listhaug.

Ønsker mat-engasjement

Listhaug ønsker at det skal være folk flest som bestemmer hva som skal være Norges nasjonalrett. Det eneste vilkåret er at det må være retter basert på kjente, norske råvarer.

- Jeg oppfordrer spesielt alle mat- og helsefaglærere og alle matfaglinjer på videregående skoler til å engasjere elevene slik at også unge mennesker kommer med sine innspill. Jeg håper at kåringen av nasjonalretten også kan bli gjenstand for diskusjon i de tusen hjem. Derfor oppfordrer jeg så mange som mulig til å sende inn sitt forslag, sier hun.Mye å velge blantFor 200 år siden spiste den vanlige innbygger svært nøkternt.

- I dag er mattilbudet langt breiere, takket være nysgjerrighet, kreativitet og entreprenørskap, understreker Listhaug.

Et lands nasjonalrett skal være sterkt assosiert med landet selv. Nasjonalretten er et som symbol på selvstendighet og vår felles identitet, slår hum fast.

Folk kan ha mange grunner til å nominere sine nasjonalretter, mener statsråden.

- Det kan være hvordan ingrediensene er blitt behandlet. Vi har fått stemmer på “småmat” fra Hallingdal, der alle ingrediensene skal skjæres i like små terninger, forteller Listhaug.

- Det kan også være at retten innholder en ingrediens som er svært typisk og kanskje også litt eksotisk sett med utenlandske øyne. Andre kan tenke at nasjonalretten vår har med kulturarv å gjøre. Enten det er mat som hører til nasjonaldagen vår eller som er typisk å servere til jul. For mange er 17. mai nært forbundet med pølser, brus og is. I innlandet og i fjellbygdene var rømmegrøt og spekemat vanlig på nasjonaldagen, sier hun.

Grandiosa?

Pinnekjøtt og lutefisk er ofte ønsket som nasjonalrett og er for mange typiske retter knyttet til julehøytiden.

-Vi har også ønsker fra de som mener at det vi spiser mye av til hverdags er nasjonalrett. Det er både på taco, kebab og på kjøpepizza, avslører Listhaug.