Det er duket for nok en idretts- og kulturgalla, den 11. i rekken. Fosenprisen derimot har jubileum. For 30. gang skal den deles ut!

I kveld er Rissahallen stedet for alle som setter pris på kultur og idrettsprestasjoner. Fra scenen blir det servert underholdning av ulikt slag, framført av fosninger som bruker mye av sin tid til aktiviteter som gleder oss alle. Den som skal lede oss gjennom kvelden er derimot ikke fosning, men en sprudlende opplagt Nils-Ingar Aadne, for mange kjent som spilloppmaker «Nilsi» fra TV2.

Vi håper den store Rissahallen fylles av publikum når dørene åpnes onsdag kveld. Blant de mange i salen vil det være noen som har ekstra grunn til å være spent på hva kvelden vil bringe. Det er foretatt tilsammen 16 nominasjoner i de fire kategoriene innen idrett og kultur. Seks diplomer ledsaget av en sjekk venter kveldens prisvinnere. Vil du være den første til å hylle kveldens vinnere, da må du legge turen til Rissahallen.

Fosenprisen ble innstiftet av lokalavisa Fosna-Folket for 30 år siden, den gang i samarbeid med daværende Forretningsbanken. Mennene bak ideen om en slik pris var Lars Leth-Olsen, bankmannen Bjørn Hoseth og avisas daværende sportsredaktør, Kjell Dahle. De første årene ble en idrettsutøver tildelt prisen. Den aller første til å motta prisen var skiløperen og løperen Ola Berget fra Bergmyran i Rissa. Prisen fikk han tildelt i en enkel seremoni i forbindelse med et lokalt skirenn. Berget fortsatt ski- og løperkarrieren lengre enn de aller fleste.

Det gikk ikke mer enn et par år før Fosenprisen ble utvidet til også å omfatte en rekruttpris. Fortsatt ble utdelingen tillagt mindre vekt, vinnerne mottok heder, ære og prispenger og ble behørig omtalt i Fosna-Folket.

Til slutt valgte Fokus Bank, som banken da hadde skiftet navn til, å avslutte samarbeidet med avisa om Fosenprisen. Når det skjedde så skulle det ikke mer enn en kort idédugnad til i avisa før de fire lokale sparebankene i Fosen fikk en forespørsel om å bidra til at Fosenprisen kunne leve videre i en helt ny utgave. Nå også med nominerte og vinnere innen kultur, i tillegg til idrett. Bjugn Sparebank, Stadsbygd Sparebank, Ørland Sparebank og Åfjord Sparebank sa ja på strak arm til idéen.

Dermed kunne det inviteres til den første idretts- og kulturgallaen, som ble lagt til Bjugnhallen i Botngård. Ikke mindre enn 700 fosninger fant veien til arrangementet, som ble en kveld spekket med det beste Fosen kan by på av kulturelle innslag. Lista var lagt. I tillegg til penger så kunne alle vinnerne motta en spesiallaget diplom som fosenkunstneren Aud Lilleengen står bak. Motivet er Kjeungskjær fyr, et symbolsk valg all den tid vinnerne av prisen også framstår som fyrtårn innen idrett og kultur.

For oss som har jobbet med arrangementet er det både med glede og et snev av stolthet vi ser at mange av de som har vært nominert og blitt tildelt Fosenprisen gjennom årene også fortsetter å lykkes innen det de driver med, det være seg kultur eller idrett. Det forteller oss at Fosenprisen har fått den rollen vi ønsket. Nemlig å inspirere og motivere fosninger, i alle aldre, til et aktivt og rikt liv, til glede både for den enkelte og omgivelsene.

Onsdag kveld skal det deles ut pris til to hovedvinnere, hver bestående av diplom og en sjekk på 25.000 kroner. I tillegg vil to av de nominerte i hver av talentklassene motta diplom og en sjekk på 10.000 kroner. År om annet, når juryen har funnet det riktig, så er det også delt ut en egen hederspris. Om dette skjer i år får publikum ikke vite før onsdag kveld. Det har vært en udelt glede å få være en del av dette arrangementet år etter år. Onsdag 9. april er akkurat du invitert til årets største galla i Fosen. Rissahallen er stedet, velkommen skal du være!