Uansett er det ingen tvil om at julaften blir den store, store publikumsdagen også i år.

Julaften er den desidert største publikumsdagen i norske kirker. I fjor var det 550.789 personer som gjestet en julaftensgudstjeneste i Norge. Dette er nesten ti prosent av det totale besøket i Den norske kirke i løpet av hele fjoråret.

Julekirkene i Fosen

Også i fosenkommunene er julaften den store, store kirkedagen. I fjor var det 3.982 personer som gjestet julaftengudstjenestene i kommunenes kirker. Dette er drøyt ti prosent av alle de 36.390 kirkebesøkene i Fosen i løpet av fjoråret. Det ble gjennomført totalt 381 gudstjenester i kommunene i fjor.

-Størst og viktigst

- Sett fra et folkekirkeperspektiv er dette den absolutt største og viktigste kirkelige høytiden – og som feires på et tidspunkt der mange er hjemme. Den har appell til hele familien og ikke minst barna. Julesanger, julemat og gaver utgjør en vesentlig del av julen, men også underet om at Gud ble menneske og solidariserte seg med menneskeheten, påpeker seniorrådgiver i Kirkerådet, Per Tanggard.

Ned i Fosen

De lokale tallene fra fjoråret var en nedgang fra året før. Faktisk var det 166 færre som gikk i kirken på julaften i fjor, enn i 2011. Dette gir altså en nedgang på rundt fire prosent, noe som står i stil med utviklingen ellers i Norge og Sør-Trøndelag. På landsbasis ble det en nedgang på 4,9 prosent, mens det i Sør-Trøndelag var en reduksjon på 2,9 prosent.

Stor nedgang i Ørland

I Ørland var det hele 34 prosent færre som gikk i kirken på julaften, noe som må sies å være en markant nedgang. Rissa hadde en tilbakegang på 8,6 prosent, som også må sies å være svært så tydelig. Disse to kommunene er eneste i Fosen som har tilbakegang, men den er så stor at den overskygger økningen i de øvrige kommunene.

Roan hadde en vekst på hele 27 prosent, mens Leksvik gikk frem over 20 prosent. Dette er svært så klare økninger, tatt i betraktning gjennomsnittet.

Været og Donald Duck

- Det er nok en del alminnelige faktorer som kan ha hatt betydning for utviklingen. Blant annet hvilken dag julaften kommer på. Dersom det er svært kaldt, glatte veier, snømengder, regn og vind, så har det også betydning for oppmøtet, sier Tanggard.

- Men vi kan heller ikke se bort fra at julaftengudstjenestene i en del familier kanskje ikke har samme betydning eller appell som de hadde tidligere. TV-tradisjonene med Donald Duck og Sølvguttene er blitt en viktig del av julen, og kan bli prioritert foran kirken, legger han til.

I Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane økte kirkeoppmøtet i fjor, som eneste av de 19 fylkene.

- Noen steder har man på bakgrunn av erfaringene fra året før med fulle kirker, funnet det nødvendig å øke antall gudstjenester på julaften. Dette øker muligheten for å finne et tidspunkt som passer, og som har bidratt til at man slipper å stå i kirken, sier Tanggard.