Boka "Fred og Fare" er skrevet av den lokaleNRK-journalisten Ståle Yttrehus. I 1982 tjenestegjorde han som FN-soldat iLibanon. Der ble han kjent med Asbjørn Grande, som hadde blitt del avUNIFIL-styrken i 1978. Opp gjennom årene fikk Grande en lang militær karriere,i hovedsak som hundefører i internasjonale operasjoner. Grande og Yttrehus bletilfeldigvis naboer på Ørlandet i 2003, og tok opp igjen vennskapet. Med åreneønsket de å skrive bok om Asbjørns opplevelser i Midt-Østen, på Balkan og iAfghanistan. Etter fem års jobbing lanseres endelig boka. Grande sier den fortellerhistoriene man normalt ikke hører.

Spor

– Det er få som forstår hvordan livet som soldat er. Medienedekker stort sett bare de største hendelsene. Vi er derimot mange som haropplevd krigens hverdag på godt og ikke minst vondt. Boka ønsker å fortelle omdagliglivet som soldat, slik at folk bedre forstår krigens realiteter. Jegføler derfor at boka formidler noe viktig, forteller Grande. Blant annet syneshan mediene generaliserer mye. Om for eksempel en situasjon i et krigsområde beskrivessom rolig, kan påkjenningene likevel være store for soldatene på stedet.Asbjørn sier erfaringene fra slagmarkene har satt sine spor.

– Krig gjør noe med deg. Spesielt den førsteUNIFIL-kontingenten var et helvete på jord. Jeg har sett mye ondskap, noe jegennå sliter med i hverdagen. Samtidig opplevde jeg sterke og gode kameratskap.Jeg har også lært mye, og har fått se verden fra andre vinkler enn folk flest,fortsetter Grande.

Fakta

Boka har blitt til gjennom tallrike intervju på Brekstad.Forfatteren sier prosessen har vært lang og utfordrende.

– Vi har diskutert mye hva som skal med i boka. En regelhar vært at vi ikke ville skjule hendelser som setter soldater i et dårlig lys.Det eneste vi skjuler, er når opplysningene er en fare for sikkerheten. Flereav de omtalte er tross alt fremdeles i internasjonal tjeneste, sier Yttrehus.Han har skrevet boka utelukkende på fritida. Det har blant annet gått mye tidtil faktasjekk.

– Boka er basert på fakta, og fakta må være riktige. Dethar for øvrig vært givende å skrive boka, og vi håper responsen blir god.Forlaget kaller boka for et viktig historisk dokument, noe som stemmer godt, sierYttrehus.

Forstår

Om prosessen med skrivinga har vært givende, har den noenganger også vært vanskelig. Ikke minst for hovedpersonen.

– Å lage boka har vært som å gå baklengs ned en langkorridor. Den består av mange dører, der flere er svært vanskelige å åpne. Deter samtidig sterkt å lese boka etterpå, da historiene tar meg tilbake til minnene.Men jeg mener folk har godt av å lese om dette. Slik forstår de bedre hva krighandler om , og hva landet Norge har vært del av helt frem til nå. Jeg føler jeghar fått fram stemmen til dem som har vært ute. Det er mange som føler det varpå tide, avslutter krigsveteran Asbjørn Grande.