TV-serien Kontrapunkt var et nordisk samarbeid der Norge, Island, Sverige, Danmark og Finland deltok. For oss som var unge den gangen var det en ny og spennende måte å presentere klassisk musikk på. Det var noe en ellers fikk trædd nedover ørene av gammelmannsveldet i de statlige kulturinstitusjonene.

Når Trøndelag Orkesterforening har fått til en liveversjon av konseptet, var det artig at de hadde fått med seg kunnskapsrike og veltalende Kjell Hillveg og Mari Lunnan på laget. Det gjorde at denne kvelden ble et sjeldent minneverdig innslag i ei begivenhetsrik vinterfestuke.

Orkesteret startet med TV-seriens kjenningsmelodi av Georg Freidrich Händel: «La réjuissance» fra «Feuerwerksmusik». Dermed gøyv de løs på oppgavene. Allerede da Ørlands tremannslag fikk oppgave 1 avslørte de at de hadde kontroll. Etter kort betenkningstid svarte Ulf Steinar Berg at komponisten het Franz von Suppé og melodien var «Leichte Kavallerie», «Lett Kavaleri».

De neste oppgavene var kjent musikk. Peter Tsjaikovskys Rørfløytenes dans var gjenkjennbar for de fleste. Oppgaven som fulgte var fem stykker som skulle gjenkjennes kjapt. Beethoven: «Symfoni nr 5», Smetana: «Moldau», Mozart: «Symfoni nr. 40», Schubert: «Symfoni nr. 9» og Grieg: «Dovregubbens hall»

Før pauselutt ble publikumsoppgaven spilt. Publikum kunne levere inn en lapp med forslag til svar. Vinner ble Torunn Skontorp som helt riktig slo fast at stykket som ble spilt var  «Finlandia» av den finske komponisten Jean Sibelius.

I neste oppgave for lagene spilte orkesteret Brahms «Akademisk festouverture» dernest  Massenets «Meditation» ved solist Louise Linquist. Oppgave 7 var en ny runde med «Kjenn musikken kjapt». På rekke og rad kom Griegs klaverkonsert, Halvorsens «Bojarenes inntogsmarsj», Prokofievs «Montagues og Capulets», Gerhswins «Rhapsody in blue», Modest Mussorgskys «Bilder fra en utstilling» i Maurice Ravels orkesterversjon.  Oppgave 8 var hentet fra Bizets «Farandole», fra en suite skrevet til et teaterstykke.

Ørlands lag bestående av John Furre, Bernt Gjelvold og Steinar Berg var suverene og fikk full pott. De fikk 35 poeng av 35 mulige. Bjugns lag bestående av søstrene Lisbet Hellemsbakken og Wenche Hellem samt Per Henning Moan ytet hederlig motstand, men kom i land med 19 poeng.

Da avslutningsnummeret, Lumbyes «Københavns Jernbanes Galop», ble avspilt var stemninga i salen stor. Forhåpentligvis er det revansjelyst i bjugnlaget slik at det lar det seg gjøre å få oppleve dette enda en gang.