Ludvig Olden gikk av for noen år siden som rektor ved Hårberg skole på Brekstad og har i mange år vært aktiv i kulturlivet på Ørlandet. I dag var det mange som ble gjort oppmerksom på Olden da NRK Trøndelags radiosending på morgenkvisten leste hans innlegg.

Her kan du selv lese det:

Modernisering av Herrens bønn

Jesus lærte sine disipler å be og fortalte dem hva de skulle si. Vi kristne har brukt «Fadervåret» i omlag 2000 år. Bønnen er oversatt til mange språk i disse åra.

I Norge har vi modernisert bønna flere ganger, og Luther har skrevet forklaring, og i vår katekisme er bønnen omtalt og forklart.

Da vi gikk på skolen for omlag 80 år siden. pugget vi bønnen slik at vi kunne den utenat. Den fjerde bønnen lød: Gi oss i dag vårt daglige brød. Det het i forklaringen at med daglig brød mener vi "så som klær, sko, mat og drikke, hus og hjem, ektefelle, barn, aker, fe, gode og trofaste naboer, godt og tjenlig vær osv.

I våre dager hører vi m.a. i radioen at bønna følges opp, slik at lytterne skal forstå hva vi ber om. Det er lett å merke at andaktsholderne prøver å sette sitt personlige preg på bønna. Noen sier «Fader vår» med markering av VÅR. Andre sier «Vår far» med lang a i FAR. Dersom Herrens bønn skal moderniseres og være mer «in», må forklaringen trolig omarbeides helt, slik at den blir i pakt med folkesjela av 2012, og vil da kan hende bli således:

Gi oss flere turer til Syden! Gi oss full pensjon fra og med fylte 62 år og økt lønn i helgene, lønn under utdanning og gratis kollektivskyss! Fri oss fra bompengene og la meg kjøre så fort jeg vil, for vi lever da i et fritt land, vel! Gi meg gevinst i Lotto!

Amen! Det er: ja, ja, det skal skje således!

Jeg kan dessverre ikke skrive om den totale modernisering, for da blir innlegget for langt. Jeg nevner bare at det trolig er flere som vil at «Forlat oss vår skyld som vi forlater våre skyldnere», skal ha med : Husk kvittering og utfylt NAV-skjema!

Jeg har erfart at enkelte vil ha med : Forlat oss vår skyld under helgaseminaret! Men dette er neppe seriøst ment.

Brekstad, 12/9- 2012

Ludvig Olden