22 meter høyt.  Nesten rett opp av havet. Kaura er et velkjent monument på Trøndelagskysten. Kaura var det nest siste bemannede fyrtårnet som ble etablert langs kysten og ble tidlig avfolket. Vanskelig adkomst gjør at nettopp dette fyret er av de minst besøkte på kysten vår.  - Vi vil ta vare på fyret og la folk få oppleve den helt spektakulære opplevelsen det er å være på en slik utpost som dette,  sier det nyvalgte styret i Kauras venner. Forleden ble historias første årsmøte arrangert.

Et stort paradoks

Når et årsmøte skal arrangeres på Kaura, må det tenkes alternativt. For det er slettes ikke sikkert det er mulig å komme seg i land. Det er vanskelig å komme inntil med båt. Deretter må en sju meter rusten leider forseres for å komme til fyret. Selv i helgas stille vær, var det vanskelig nok, men det lot seg gjøre.

- Vi hadde råd til å bygge dette fyret i 1931 - altså i de harde trettiåra, men vi har ikke råd til å vedlikeholde det 2012. Det er for meg et stort paradoks, sier fyrmester i Kauras venner, Thore Erling Pettersen.  Skal vi få tatt vare på fyret, trenger vi hjelp, sier Pettersen. Gjennom Bessaker Drift ble han bedt av Roan kommune om å ha driftsavtale med Kystverket for fyret.  Nå må det flere kluter til. Derfor ble Kauras venner stiftet i påska og det første årsmøtet nettopp holdt.

Bedret adkomst innen 2014

Både for bruk og vedlikehold er adkomsten akilleshælen.

- Går det an å gjøre noe med det?

- Ja, det gjør det, sier fyrbøter og nestleder Arnar Utseth.  Han går nå i gang med å utvikle og tegne et båtfeste, med forbindelse til landfestet som finnes idag. Utfordringa er å gjøre det så spinkelt at ikke vær og vind tar tak. Dersom Kystverket kan få satt ned ett eller to festepunkter uti sjøen, så bør det la seg gjøre å få laget en stålkonstruksjonen som bedrer adkomsten, sier Utseth som til daglig er å finne i sjefsstolen på Bergen Group Fosen.

- Kystverket er gode på å få satt ned påler og staker i sjøen. Dersom de hjelper oss med det, bør vi i alle fall kunne få på plass en adkomst for folk flest i 2014,  sier han.

Vedlikeholdsplan

Det nye styret skal utvikle en vedlikeholdsplan for fyret. På helgas befaring kunne årsmøte med selvsyn se hvor hardt vær og vind tærer på konstruksjonene. Berit og Dagmar har satt sine spor. Både fyr og rekkverk ruster. Men det er også mye å glede seg over. Taket er tett. Innvendig er fyret i relativt god form.

- Men det haster. Med erfaring fra Kya fyr, der de nå har taklekkasje, vet vi hvor sårbare slike bygg er. Her på Kaura er det særlig vinduene som trenger en innsats, forklarer fyrmester Pettersen.