Kunstner Tore Bjørn Skjølsvik mener seg urettsmessig behandlet av Bjugn kommune. I 30 år har kommunen brukt en minutgave av «Nothoinn», en skulptur som står foran Bjugn rådhus, som kommunens kulturpris.

Mens Bjugn kommune har ment at avtalen som ble inngått dekket fremtidig bruk av støpeformen som ble laget til den første kulturprisen, mener Skjølsvik at avtalen ikke ga Bjugn rett til videre bruk.

Krevde etterbetaling

Skjølsvik har hevdet at han var ukjent med at støpeformen ble brukt mer enn en gang. Skjølsvik kom med et krav på over 100 000 kroner som etterbetaling av kulturprisene som er blitt utdelt annethvert år siden 1984.

Bjugn kommune har etterbetalt omlag 30 000 kroner, og har ikke delt prisen etter 2009.

Kultursjef i Bjugn, Ådne Røkkum, forteller at Bjugn stoppet utdelingen i respekt for Skjølsviks motsigeler. Han sier videre at kommunen har hatt en dialog med Skjølsvik og prøvd å forhandle frem en ny avtale.

- Vi har ikke blitt enige om videre bruk. Han ønsker ikke at vi skal bruke skulpturen, og det tar vi til etterretning. Det er ikke greit å dele ut prisen når han som har laget den ikke er fornøyd, sier Røkkum,

Han understreker at det er beklagelig at ikke Skjølsvik og Bjugn kommune er kommet til enighet.

Misfornøyd med kommunen

Røkkum opplyser om at Bjugn nå vil omorganisere prisutdelingen.

- Vi får se om vi kan dele ut en ny pris i løpet av høsten. Det er formannskapet som er kulturutvalg i Bjugn, så det er de som eventuelt må ta stilling til dette, sier kultursjefen.

Kunstner Tore Bjørn Skjølsvik sier at han svært misfornøyd med behandlingen han har fått av Bjugn kommune, men at han likevel har lagt konflikten bak seg.

- Det er en ukultur som har pågått der. De gikk bak min rygg og støpte figurene. For meg føles det ut som et tyveri, men jeg trekker saken. Dette har pågått så lenge. Det er bedre å leve et liv enn å vinne krig, sier Skjølsvik.