Det er mange som får sett utstillingen, da det er et bortimot døgnåpent utstillingslokale, for beboere, ansatte og besøkende. Et supert tiltak, sier Norset.

- Behandlende effekt

- Dette er et flott tiltak for miljø og trivsel, og i samsvar med stortingsmelding 25, hvor myndighetene vektlegger at "aktiv omsorg" er et viktig satsningsområde for å skape en mest mulig aktiv og meningsfull tilværelse for brukere i felleskap med andre. Tiltak forankret i kunst og kultur er med på gi opplevelse som kan øke livskvalitet og trivsel hos sykehjemsbeboere, forteller hun.

Kulturelle tiltak kan formidle inntrykk, tanker, og opplevelse vi ellers vanskelig finner ord for og kan ha både forebyggende og behandlende effekt hos så vel demente som åndsfriske, mener Aina. Og at dette fungerer i praksis kan man fort observere på Bjugn Helsesenter, forklarer hun.

Tema for diskusjon

- Ofte blir de enkelte bilder diskutert, og kommentarer som "Dette er ikke kunst" eller "Dette var fint" , eller "Dette minner meg om..." viser at samarbeidsprosjektet engasjerer og gir hverdagene enda mer innhold, sier hun.

Utstillerne som stiller ut har som regel en tilknytning til Fosen, og i høst er det på nytt foto som er teknikken i utstillingen, sier hun.

- Gunhild Sofie Berg er såkalt autodidakt/selvlært og forholdsvis fersk fotograf. Hun har over lengre tid nå jobbet med de nære motiv i fra fjæra, men også andre vannrelaterte motiver.

Jeg har jo før snakket om da fotoet ble oppfunnet og hva det gjorde med kunstmalerne, deres fortvilelse over at nå var det ikke vits i å male landskap, portretter, borger og slott lengre. For nå kunne man jo bare ta et foto av disse motivene, så var man for så vidt ferdig med dokumentasjonen. Det var da at kunstnerne måtte eksperimentere seg frem til nye teknikker, og vi fikk disse –ismene. Surrealisme, kubisme, impresjonisme og så videre, forklarer Aina.

Aha- opplevelse

Aina forteller at hun selv fikk en aha-opplevelse da hun mandag var sammen med Gunhild og hengte opp fotoene til utstillingen.

-  I denne gangen eller foajeen som vi i kunstforeningen liker å kalle den, men det utrolig flotte overlyset, det var da jeg fikk en sånn aha-opplevelse med et av fotoene til Gunhild, tankene mine eller skal jeg si refleksene i minnene mine fikk meg til å tenke Claude Monet, (Fransk billedkunstner og kjent impresjonist, journ. anm.), sier hun

Malere som malte på denne måten ønsket å gjengi det flyktige lyset og fargeinntrykkene uten å legge vekt på det fortellende i et bilde, forklarer Norset. Og slik er det med kunst og foto, vi får inntrykk som setter følelsene og tankene og minnene våre i sving. Jeg håper publikum vil ta seg tid til å se inn i disse fotoene og være til stede i seg selv, kanskje erindre en fin stund i fjæra, eller en tøff tur på sjøen, alt etter som, sier Norset.