For femte gang inviterte Stordalen grendalag i samarbeid med Stordalen og Sørdalen gammeldansforening lørdag til Stordalsdagen. Arrangementet har blitt en tradisjon som trekker fastboende og utflytta i hopetall innover grusveien til det idylliske området ved den flotte gapahuken ved Laksvatnet.

Ideen til arrangementet var det innflytter Inger Helen Mørreaunet som tok med seg fra heimbygda Trysil, der man lenge har hatt en liknende dag hver sommer.

- Dette blir litt som en slags mini-utgave at dagen i Trysil, sier hun til Fosna-Folket.

- Hvorfor legger dere arrangementet hit inn til Laksvatnet?

- Her inne er det få som har mobildekning, det blir mer sosialt av det, sier Inger Helen Mørreaunet og smiler.

I tillegg til servering av mat og drikke står en rekke aktiviteter på programmet under Stordalsdagen. Blant annet fiskekonkurranse, natursti, sykkelløp og hopping i høyet. Men for mange er nok grendastafetten selve høydepunktet. Da tørner de ulike grendene i dalen sammen til en dyst der ingen på forhånd vet hvilke utfordringer som venter på etappene. Det eneste som er rimelig sikkert er at en på hvert lag må gjøre regning med å bli nokså blaut!

I årets stafett ble det til slutt lagte fra Staven/Ugedal som sikret seg seieren. Det skjedde etter at lagleder Geir Larsen bokstavelig talt hadde fått seg ei breddfull skyllebøtte rett fra Laksvatnet over hodet.

- Vi har ikke vunnet tidligere, ikke engang vært i finalen, så denne seieren setter vi stor pris på, jublet laget fra Staven/Ugedal. Nå tok de første napp i en vandrepokal som krever tre år med seier før noen får den til odel og eie.

Inger Helen Mørreaunet fra gammeldansforeningen og  Janne Naustan By fra grendalaget kunne etter endt arrangement ved Laksvatnet oppsummere med at bygdefolket slutter trofast opp om arrangementet, uavhengig av vær. Lørdag var mellom 150 og 200 små og store på området ved gapahuken. Og dagen var ikke slutt etter den for publikum fornøyelige stafetten.

- Nå venter quiz før det blir låvefest på Naustan, sier de to ildsjelene, vel vitende om at arrangementet er et høydepunkt for folk i alle aldre i Stordalen i Åfjord.

- På tide, jublet laget fra Staven/Ugedal etter at de tok sin første seier i den morsomme stafetten. F.v. Bente Staven, Arnstein Ugedal, Torbjørn Mørreaunet, Lene Finseth, lagleder Geir Larsen og Eirin Mørreaunet. Foto: Skjalg Ledang
Ildsjelene Janne Naustan By (t.v.) og Inger Helen Mørreaunet gledet seg til låvefesten etter arrangementet ved den flotte gapahuken ved Laksvatnet. Foto: Skjalg Ledang