Det måtte en danske til i 1985 for å starte det som har utviklet seg til en årlig feiring av kystkulturen i Lysøysundet. Seilasen Gl. Dansk og Spekesild høsten 1985 var starten på det som i løpet av noen år utviklet seg til Kystkulturdagene i Lysøysundet. I mange år stod Mogens Juul Rasmussen i spissen for arrangementet. Senere flyttet han og kona Dordi til Oppdal, men fredag kveld var han tilbake og sto for den offisielle åpningen av 30-års jubileet.

- Hvordan er det å bo i fjellbygda Oppdal for en som har et så sterkt forhold til kystkulturen?

- Jeg trives der kjærligheten er, men angrer litt på at jeg ikke var oftere på sjøen de årene vi var her. Nå håper jeg å få tid til å komme hit oftere når vi er ferdige med gårdsdriften, sier Juul Rasmussen til Fosna-Folket.

Været var ikke akkurat på arrangørenes side da årets dager ble åpnet fredag ettermiddag, men mange hadde allikevel funnet veien til Lysøysundet. Der ventet markedsboder på rekke og rad med ulike former for husflid, håndtverk og tradisjonsrik mat i ymse varianter. Styreleder Unni Mandal Solhaug i Stiftelsen Frohavet, som arrangerer dagene, benyttet åpningen til å be alle om å folde hendene og be om bedre vær til morgendagen. Oppfordringen virket raskere enn hun hadde trodd, for en times tid seinere så skinte sola over Lysøysundet.

Etter selve åpningen var ikke Mogens Juul Rasmussen sein om å avlegge jekta Pauline et besøk. Han kjenner skuta godt fra flere tiår tilbake, og fikk en trivelig prat med skipper Arne Fossum, som også er leder i Innherred Kystlag. Under dekk ombord i den staselige jekta bød Johannes Pettersen på fiskesuppe av det reale slaget samt et spesialbrygget Jektøl, brygget ved Inderøy gårdsbryggeri.

I tillegg til å være en hyllest til kystkulturen, så står også festligheter på programmet. Fredag kveld spiller Too Far Gone og lokale UFO opp til dans nede ved bryggeområdet, og lørdag kveld er det bandet Rockin Daddies som skal vekke dansefoten hos kystfolket.

En time etter en regnvåt åpning av jubileumsarrangementet skinte sola over Lysøysund. Foto: Skjalg Ledang
- Vi er her for kulturen, men i kveld blir det full fest, sier åfjordingene Siri Aarvik Vingen (f.v.), Martin Hagen, Øystein Aarvik Vingen og Arnt Daniel Berget. De har gjort det til en tradisjon å campe i Lysøysundet under kystkulturdagene. Foto: Skjalg Ledang