Utstillingen peker på flere eksempler der Tolkien har latt seg inspirere av Snorresagaen. Boken Snorres Kongesagaer som er skrevet av Snorre Sturlason på 1220-tallet, hadde stor betydning i Norges kamp for frihet og demokrati på 1900-tallet, og den har vist seg og også være en viktig inspirasjon bak J.R.R.Tolkiens litterære verk.

Gyda og Eowyn

Tolkien var universitetsprofessor i gammelnorsk, og var spesialist på Snorre. Utstillingen synliggjør den magiske siden av illustrasjonene og forbinder dem til vår tids fantasy- kultur. Sporene etter Snorre merkes på mange vis hos Tolkien, også i form av tekst som kan kobles til selve illustrasjonene i Snorre, som Tolkien må ha vært godt kjent med.

Utstillingen setter fokus på likheten mellom blant annet illustrasjonen av Gyda og Eowyn, Odin og Gandalf, dronning Ragnhild og lady Galadriel.

- Vi kan tydelig se likheten mellom Gyda og Eowyn, sier Gunnhild Tettli og peker på illustrasjonen av Gyda som er satt ved siden av et bilde av Eowyn fra filmen.

Gunnhild har omvisning for flyktningene i kommunen, som på forhånd har fått en liten innføring i den gamle kongesagaen av flyktningekoordinator Silje Amundsveen. Filmen har de fleste av dem sett, og de nikket gjenkjennende da Gunnhild pekte på flere likheter mellom både slag og enkeltpersoner.

Originale illustrasjoner

Utstillingen viser også kopier av flere gjenstander som originalt eies av Kulturhistorisk museum, som er blitt laget til utstillingen. Det er mulig å prøvesitte en kopi av Blakarstolen, kjenne hvor tungt Snartemosverdet er, og prøve en kopi av Gjermundbu-hjelmen, som er den eneste kjente hjelmen fra vikingtida i Skandinavia. Som en klar parallell til den berømte ringen i Tolkiens verker, er det også stilt ut en kopi av en gullring som ble funnet på Rennesøy i Rogaland og som dateres tilbake til 300-600 e. kr.

Selve utstillingen er ankommet i egen trailer, mens de originale illustrasjonene ankommer først etter at utstillingen er montert. Sikkerheten rundt de originale Snorre-illustrasjonene som vises på utstillingen er høy, og Tettli opplyser at museets sender en egen person til å frakte selve tegningene i en egen koffert etter at utstillingen er ferdig montert.

- Vi ble litt bekymret etter vannskaden vi hadde her, det var ikke noe gøy å ringe Nasjonalmuseet og fortelle det da vi ventet utstillingen hit, innrømmer Gunnhild.

Lar seg imponere

Hannah Ryggen- senteret er derimot godt egnet for å stille ut illustrasjonene da klimaet er litt kjølig og fuktig, forklarer Gunnhild.

Flere skoleklasser har sett utstillingen og Gunnhild har inntrykk av at den er spennende både for elever og pensjonister som har kommet for å se.

- De gamle kjenner Snorre godt, og de yngre synes det er kult å se fellestrekkene med filmen. Det var noen amerikanske turister her som ikke kjente til Snorresagaen, men som ble veldig imponert da de fikk se at Ringenes Herre er inspirert av den, sier hun.

Gunnhild forteller også at det har blitt spekulert i om Tolkien også lot seg inspirere av Roan da han skrev om Rohan som er et stedsnavn i boka Ringenes Herre, der hestefolket Rohirrim holder til.

- Landskapet kan ligne mye på det som vis ser i Roan, og også folket kan minne mye om de norske vikingene, forklarer hun.

Utstillingen er produsert av kurator ved Nina Denney Ness ved Nasjonalmuseet og vises på Ørland Kultursenter til 29. august.