22.- 27. september arrangeres Ørland Bluesfestival for 16. år på rad. I år flyttes alt tilbake til hotellet, slik det har vært i de tidligere år, informerer leder for Ørland Bluesklubb, Tor Hognes.

Har spart inn på alle kanter

- Vi kutter nå arrangementer på kultursenteret, det blir for store arealer for oss. Selvfølgelig er det også økonomi- relatert, sier Hognes.

Hognes opplyser at festivalen har blir holdt på kultursenteret siden det åpnet for seks år siden, men at de store arealene har gjort at det har blitt vanskelig å fylle salen.

- Vi så at vi sleit litt med å fylle storsalen, det ble ikke like intimt. Når publikum blir spredt på denne måten kan det også være med på å gjøre at artistene føler at de sliter litt, tror Hognes.

Han forklarer at festivalledelsen har kuttet i alt som kan kuttes av utgifter, bortsett fra når det gjelder selve artistene.

- I årets budsjett har vi spart inn på alle kanter, det eneste det ikke har gått utover er artistvalget. Sånn sett er vi heldige når det gjelder sjanger, det at vi har en bluesfestival gjør at honoraret blir en tredjedel av hva det ville blitt om vi skulle hyra inn rockemusikere, forteller Hognes.

- Ørlendingen må komme seg ut

Det å skaffe artister til festivalen er en smal sak, det er verre å få lokalbefolkningen ut på livet, ifølge festivalsjefen:

- Ørlendingen må begynne å komme seg ut. Artister er ikke noe problem, alle vil tilbake. Det er noe av det første artistene spør om, så det må jo bety at de trives og føler seg godt i varetatt, sier han.

Hognes tror at mange av dem som ikke er så godt kjent med bluesmusikken misforstår og tenker at det bare dreier seg om trist musikk.

- Man skal ikke tenke at det er «gammelkaill-musikk». Det er ikke noe problem å skaffe dyktige, unge musikere innen sjangeren, problemet er å få folk til å høre på.

Den blå uke

Under bluesuka skal Brekstad gjøre seg bemerket på flere måter, stadfester Hognes.

- Den blå uke skal gjøre at Brekstad bemerker seg. Vi planlegger kick-off og småkonserter på skoler og eldresenter. Tradisjon tro blir det også havets festbord, det er blitt et folkekrav, opplyser han.

Konserter på skoler og eldresenter i kommunen skal vise at dette ikke bare er trist musikk om tapt kjærlighet.

- Bakgrunnen til at vi kjører konserter på skolene, er at elevene skal forstå at dette er musikk som er knyttet nært opp mot det de hører på. Det er så mye mer enn bare triste kjærlighetslåter, bluesen kan også være livlig og munter. Vi har tidligere hatt konserter på eldresenteret til stor glede for både beboere og artister, forklarer Hognes.

Kirkekonserten er også noe som begynner å bli populært, i år er det Steinar Albrigtsen og Monica Nordli som skal opptre sammen med Ørland Gospelkor.

- Folk begynner å få opp øynene for at dette er kvalitetskonserter, konsertene har tidligere fylt kirka med masse liv, sier Hognes.

Lokale leverandører og frivillighet

Han opplyser at festivalen ikke ville ha greid seg om det ikke hadde vært for alle de frivillige ildsjelene som er i sving.

- Vi er evig takknemlige for de lokale leverandørene til silde- og laksebordet, vi synes det viktig å være med på å markedsføre lokal mat, så folk kan se hva som foregår her i de ytre distriktene. Vi ville ikke kunne arrangert festivalen hadde det ikke vært for alle de frivillige.

Nå håper Hognes at både lokalbefolkningen og tilreisende kjenner sin besøkstid.

- Det blir blues i år også, konstaterer han.

Artister som er bekreftet til årets festival er:

Steinar Albrigtsen og Monika Nordli, Geir Bertheussen Blues Express, JT Lauritsen & Billy Gibson, Jolly Jumper og Big Moe, Crissy Mathews Band, Watermelon Slim, Blueskollektivet, Grainne Duffy, Stan Street, Jeff Jensen, Nerli There, Eric Slim Zahl, Marcus Løvdal Band og Bjørn Skasgård & DNB.

Ørland Bluesfestival går i år helt bort fra kultursenteret, sier leder i Ørland Bluesklubb, Tor Hognes.