Kunstformidlerne Nina Gjølgasæther og Gunnhild Tettli fra Ørland Kultursenter er for tiden på en treukers turne med et prosjekt gjennom Den kulturelle skolesekken kalt Tagg med vev. Prosjektet har som mål å sette fokus på Hannah Ryggens kunst ved at de reiser rundt på DKS-turne til skolene i Fosen for å fortelle om Hannah Ryggen.

Utendørs vev

Meningen er å gi et innblikk i kunstneren Hannah Ryggen og hennes samfunnsaktuelle kunst. Sammen vil de forsøke å løfte Hannah Ryggens arbeider ut av veven og jobbe utendørs med vev i andre materialer. Med utgangspunkt i symbolbruk og vevteknikk får elevene ”tagge” med vev på skolens område, informerer.

Prosjektet startet 18.mai på Mælan skole i Rissa kommune, og har siden vært innom Stadsbygd skole, Åset skole, Stoksund skole, Strand skole og Sør-Roan skole.

- Det er kjempefint og artig å holde på med dette. Ungene er veldig engasjerte, sier Gunnhild Tettli.

Først er det en bolk der de forteller litt om Hannah Ryggen, før ungene får tenke ut hva de vil gjøre før de lager skisser og finner ut hvordan de skal gjennomføre dem.

- De blir veldig engasjerte. Artig å se at det slår an. Vi har jo mye omvisning på Hannah Ryggensenteret for elever i Ørland, så vi tenkte at vi kunne dra ut og nå flere. Vi skal innom alle skolene på Fosen, forteller Tettli.

Ungene lager så mye forskjellig, forklarer hun.

- Det er noe som går igjen, som fotball, hjerter og blomster, men vi ser også at det lages mye forskjellig.

Ulike teknikker

Også lærerne har vært begeistret for prosjektet, tror Tettli.

- Som de sa i Roan i dag, det er så enkelt at de kan gjøre det selv også etter at vi har dratt. De trengte bare litt kreativ innputt.

Både elever og lærere har gitt inntrykk av at e synes det var kjekt å lære om veversken fra Ørlandet.

- De synes det var fint å lære litt om Hannah Ryggen. Noen kunne litt mens andre visste ikke hvem hun var, sier Tettli.

Nina synes det var gøy å se hvordan ungene valgte å løse oppgavene.

- Ungene stod fritt til å finne ut hvordan de skulle løse oppgaven. Noen surrer, mens andre knytter og fletter. Det er inspirerende for oss også, sier Gjølgasæther.

Prosjektet har slått an også hos fylkeskommunen, opplyser Tettli.

- De har spurt om vi vil fortsette prosjektet også neste år. Da skal vi besøke Tydal, Klæbu og Selbu. Det er artig at det slår an, sier Tettli.