Nasjonalmuseets vandreutstilling «Makt og magi. Snorre og Ringenes Herre» tar for seg likhetstrekk mellom Snorre Sturlasons Kongesagaer og figurer fra Ringenes herre-fillmene: Gandalf kontra Odin, Eowyn og Gyda, Lady Galadriel og Dronning Ragnhild.

Denne utstillingen vil gjeste Ørland Kultursenter i perioden 18. juni til 29. august.

Roan og Rohan

Likhetstrekkene er også flere.

«Flest paralleller mellom Snorre-tegningene og Ringenes herre finner man i filmsekvenser lagt til Rohan, et stedsnavn som kan være inspirert av Roan i Sør-Trøndelag. På engelsk uttales det omtrent likt, og kystlandskapet rundt Roan minner, både i form og med kystens buktninger, om kartet over Middle-Earth».

Det framholdes nå i A-magasinet.

Vurderer invitasjon

– Dette var interessant. Tror jeg sender artikkelforfatteren en invitasjon til Roan, eventuelt inviterer til en befaring. Det kan kanskje være noe for henne, sier Roan-ordfører Jan Helge Grydeland (Sp) til Fosna-Folket.

Skandinavisk kultur fra vikingtiden

Den newzealandske regissøren av Ringens Herre-filmene, Peter Jackson, skal ifølge samme kilde ha vært opptatt av autentisitet i fremstillingen, og bygninger, kostymer, våpen og andre gjenstander i Rohan er sterkt inspirert av skandinavisk kultur fra vikingtiden.

I DVD-utgaven av Ringenes herre «To tårn» uttaler Peter Jackson at Rohan-kulturen for ham var basert på Norden, Skandinavia og nordeuropeiske sivilisasjoner.

I tre

Ringenes herre er et romanverk av J.R.R. Tolkien, opprinnelig utgitt i 1954 - 1955.

Verket er sammensatt av seks bøker. Tolkien ville opprinnelig publisere hele verket i ett bind, men etterkrigstidens papirmangel utelukket dette, ifølge Wikipedia.

I stedet ble historien delt opp i tre bind: Ringens brorskap (bok I og II), To tårn (bok III og IV), og Atter en konge (bok V og VI), samt seks tillegg og fire oversikter.

Halfdan Egedius «Seidmennene på Skratteskjær» (1895-1899) NMK. Foto: Nasjonalmuseet
– Dette var interessant. Tror jeg sender artikkelforfatteren en invitasjon til Roan, sier Roan-ordfører Jan Helge Grydeland. Foto: Snorre Berg