De to prosjektene er digitalisering av bilder i Fosen Bildearkiv og maling av matbur på Museet Uthaugsgården på Ørlandet.

Støtte og påskjønnelse

Stiftelsen UNI er en allmennyttig stiftelse som gir økonomisk støtte til tiltak som verner mennesker og fortidsminner.

Stiftelsens ideelle formål er å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern. Hensikten er, ifølge den selv, å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn.

Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner.

Tidligere støtte til Fosen, er blant annet:

I 2013 bevilget UNI 62.500 kroner til Kystlaget Trondhjem som restaurerte MF Gamle Stoksundferja. Samme år fikk Leksvik kommune og Grande landhandelmuseum 90.000 kroner til oppgradering av el-anlegg og brannalarm og Terje Stallvik fikk 50.000 kroner til maling av Salteriet i Råkvåg.

I 2010 deltok UNI i et spleiselag med Norsk Kulturminnefond og Ørland Sparebank med til sammen 178.000 kroner til nytt tak ved Museet Uthaugsgården.

Fosen Bildearkiv

100.000 kroner er nå tilkjent Museet Kystens Arv, som får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til digitalisering av Fosen Bildearkiv.

Følgende står å lese i begrunnelsen:

«Prosjektet «sikring av truet fotosamling» er et samarbeidsprosjekt mellom Museet Kystens Arv, Bjugn Bygdatunlag, Sverresborg Folkemuseum og Fosen historielag, med Museet Kystens Arv som prosjektleder. Museet er ikke eier av samlingen, men har påtatt seg rollen som prosjektansvarlig for å kunne skaffe økonomisk støtte til sikring av fotosamlingen.

Fotosamlingen er et bildearkiv fra Fosen, bestående av ca. 9500 fotografier fra 1890 og frem til i dag med hovedvekt på 1900 -1950. Samlingen består av fotografier fra en rekke kommuner i Sør-Trøndelag fylke. Fotograf Dan Ågren var initiativtaker til denne samlingen på midten av 1970-tallet. Som fotojournalist så han hvor mange gamle fotografier som eksisterte i private hjem. Ågren begynte da å samle inn gamle fotografier, og av praktiske årsaker ble dette arkivet lagt til Bjugn, hvor han da bodde.

Bjugn Bygdatunlag står i dag som eier av samlingen. Bildene er fremdeles flotte, men denne samlingen er det ingen som ser og ingen som sikrer. Det er ingen ansatte i Bjugn Bygdatunlag, og ingen lenger til å administrere og passe på denne samlingen. Samlingens popularitet er lav fordi svært få vet om den. Dersom man ønsker et bilde, må man i dag reise til Bjugn Bygdatunlag og be om å få se det ønskede bildet. Med samlingens dårlige behandling, går det ikke lang tid før bildene er borte. Det er i alles interesse å ta vare på denne samlingen – i tide. Også Bjugn Bygdatunlag er svært interessert i at noe blir gjort.»

Uthaugsgården

Uthaugsgården har fått innvilget 50.000 kroner. I begrunnelsen står å lese at:

«Handelsstedet og gårdsbruket Uthaugsgården er et autentisk kulturhistorisk museum bygget av eierne på Austrått i 1740 og kjøpt av Lundfamilien i 1829. Museet ble etablert i 1990 og er et av de største autentiske museer i Norge.

Uthaug har vært og er et av de største landsteder utenom byer på forskekysten med foredling av fisk og sild til eksport siden 1859.

Lundfamilien som eide handelsstedet fikk ved lov av 1868 innløst utvidet handelsbrev. Det ble tilberedt klippfisk og saltet sild i tønner for eksport.

Uthaugsgården består av hovedbygning med hage, kornbur og matbur med matklokke og rom for klær i andre etasje. Buret er utstyr med gjenstander som hører til der. Hovedbygningen består av mer enn 40 rom og samtlige er møblert.

På gården er også stallfjøs i 3 etasjer med utstyr og redskaper.

Malingen på matburet er nå i svært dårlig forfatning, og er generelt på alle fire vegger krakelert.»