I utstillingen møter man Gandalf og Odin, Lady Galadriel og Dronning Ragnhild, og ser på likhetene mellom de to universene som ble til med cirka 750 års mellomrom.

Den stilles ut ved Ørland Kultursenter fra 18. juni til 29. august.

Åpenbare likheter

Utstillingen bygger på forskningsarbeid gjort av Nina Denney Ness, kurator ved Nasjonalmuseet. Hun har sett på likhetene mellom filmscener basert på romanene av J.R.R. Tolkien og illustrasjonene i 1899-utgivelsen av Snorres Kongesagaer.

Ness mener det er en åpenbare likheter mellom Snorre-illustrasjonene og filmserien fra 2000-tallet.

Gunnhild Tettli, leder for galleri og museum ved kultursenteret, sier at hun synes det er veldig spennende at Ørlandet er blitt plukket ut som en av visningsstedene i Norge.

- Det er ganske uvanlig at originalverk får komme ut av Nasjonalmuseet i det hele tatt. Tegningene som utstilles er vanligvis bare er tilgjengelig i Oslo, sier hun.

- Peter Jackson, regissøren bak Ringenes Herre-filmene, har selv sagt at han ble inspirert av Kongesagaene, og det vises i denne utstillingen, ifølge Tettli.

Hjelm fra vikingtiden

Illustrasjonene i 1899-utgaven av Snorres Kongesagaer er laget av Halfdan Egedius, Christian Krohg, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen, Erik Werenskiold og Wilhelm Wetlesen. I en pressemelding skriver Nasjonalmuseet at illustrasjonene spilte en viktig rolle som identitetsmarkører i nasjonsbyggingen på 1900-tallet.

Ørland kultursenter har også planer om å sette historien på Ørlandet i sammenheng med vandreutstillingen, opplyser Tettli.

I tillegg til Snorre-illustrasjonene, er det laget kopier av kjente funn fra vikingtiden til utstillingen. Blant dem Gjermundbuhjelmen fra 900-tallet, den eneste hjelmen man kjenner fra vikingtiden i Skandinavia, og en gullring fra 300–600 e.Kr.

- Det blir en veldig interaktiv utstilling som jeg tror vil favne bredt, og ikke bare dem som i utgangspunktet er særlig interessert i kunst, sier Tettli.

Følg Fosna-Folket via Facebook og Instagram.