Åfjords første mikrobryggeri er i ferd med å realiseres, når herrene Slind og Gabrielsen tar sin lidenskap for ølbrygging et steg videre og åpner det som blir Fosens andre mikrobryggeri.

- Vi startet å brygge øl sammen for 25 år siden, og har lenge drømt om å starte mikrobryggeri, forteller Sturla.

Han forteller at de har snakket med Toril Langklopp og Roar Svenning om å starte mikrobryggeri, og nå blir det lokaler for brygging inne i Bygdeboksen som er under oppføring.

- Godt, lokalt ale

Fra august i år skal Bygdeboksen være klar, og ølbryggerne satser på å ha første batch klar i september.

- Konseptet vårt er å lage godt øl, sier Gabrielsen.

Målet med Stokkøy Bryggeri er å brygge godt, lokalt ale (overgjæret øl), og bryggeriet ønsker i fremtiden å bruke lokale råvarer for få en lokal vri på ølet.

- Vi skal lage en god juleøl, pale ale og IPA (Indian pale ale). Bryggeriet blir lite, med en batch på 300 liter, og vi satser på brygging et par ganger i måneden, forklarer Gabrielsen.

Eksklusivt i Åfjord

Den første offentlige presentasjonen av det nye bryggeriet blir under Åfjord Utopia i juni, til da skal Trond og Sturla lage et eget «Ekspedisjonsøl» med spesiell vri og en lokal profil. Ekspedisjonsølet blir etter hvert kun å få kjøpt på utvalgte steder i Åfjord.

Det å ha et lokalt marked for øl er viktig, både i oppstartsfasen og i tiden fremover, mener Gabrielsen. Han tror at folk er mer opptatt av smak nå enn tidligere.

- Man slipper ikke unna med dårlige produkter. Da mikrobryggeriene først begynte å komme, var alt godt fordi det smakte noe. Nå er det ikke så nytt lenger, og det stilles litt større krav, sier han.

- Juleøl i god tid før jul

Sturla lover at bryggeriet aldri kommer til å lage lagerøl og konkurrere med større aktører.

- Vi kommer til å lage ale, overgjæra øl. Vi skal forsøke å finne en resept som faller i smak hos de lokale øldrikkerne, og som blir artig å drikke for folk som er på besøk.

Ølet fra Stokkøy Bryggeri skal distribueres via butikker, og selges direkte til serveringssteder.

- Vi har også vært i kontakt med noen serveringssteder om å lage en spesiell øl for dem, med egne etiketter som kan selges kun på det stedet.

Med stadig større fokus på kortreist mat og drikke er tidspunktet nå riktig for et mikrobryggeri i kommunen, tror ølentusiasten.

- Forholdene har blitt mer og mer gunstige. Vi satser på at vi kommer på markedet i løpet av tidlig vinter, og å få til en juleøl i god tid før jul, forteller Gabrielsen.