Når man skal dekke en russerevy, har man i bakhodet at det ikke er proffe teaterfolk som står på scenen. Det er unge studenter, og mange av dem er debutanter på scenen. Dette er ikke erfarne teaterskuespillere som nok en gang skal sy sammen en revy. Disse forbeholdene kunne like gjerne vært igjen hjemme. Rissa-russen imponerte fra start til mål. Det var ikke kjedelig et sekund.

Oksygenmaske mot latterkrampe

Håkon Sunde dro det hele i gang da han på utradisjonelt vis informerte publikum om sikkerheten på arrangementet.

- I tilfelle noen bryter ut i latterkrampe, faller det oksygenmasker ned fra taket.

Da var lattermaratonen i gang.

Høyaktuell

Ingen russerevy uten en ordentlig showdans. Etter at hele russekullet hadde ristet løs et par minutter, fulgte en video med morsom revyreklame. Deretter kom kveldens første høyaktuelle innslag. Kommunereformen og sammenslåingen mellom Rissa og Leksvik ble fortalt som et eventyr. I en av hovedrollene var Ørjan Kjeldsli som engelen «Sanner» (kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, red.anm.). Sketsjen var av det hysteriske slaget, og den absurde humoren ga assosiasjoner til god gammel Monty Python-humor.

Krekar-parodi

Russen fortsatte med en parodi på Siv Jensen, og hennes forklaringsproblemer rundt en eventuell utsendelse av Mulla Krekar. Deretter kom selveste mullaen selv gående mellom publikum opp gjennom midtgangen. Erlend Buaune spilte rollen fremragende, mens han sang «Mulla Krekar, Mulla Krekar, det er meg, hei hei» på Bjørnen sover-melodien. Da knakk publikum sammen.

Der ingen skulle tru

Det siste året har skolebarns pengebruk vært et tema i riksmediene. Spesielt håndvesker til over 10 000 kroner har fått mye oppmerksomhet. Rissa-russen fulgte opp med en parodi på velstående foreldre fra Bærum og Oslos vestkant.

Deretter kom det som må karakteriseres som revyens høydepunkt: Russens parodi på NRK-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Ørjan Kjeldsli spilte glimrende i rollen som den litt trauste og sindige NRK-journalisten. Med langsom fortellerstemme på overdreven nynorsk tok han serien på kornet. NRK-journalisten besøkte einstøingen Arnebjørn Skogstadmark (Henrik Waterloo, red.anm.), som hadde bodd alene i skogen i 32 år. Den eneste skapningen Arnebjørn hadde hatt kontakt med på alle årene var geita «Oddvar», som dessverre gikk bort i 1992.

Artistbryllup

Så var det Børge Rømma og Fosna-Folket sin tur til å få gjennomgå. Fosna-Folkets video fra Too Far Gone-vokalistens bryllup ble heftig parodiert. Rømma, som er kjent for å være over snittet interessert i Elvis, ble spilt av Erlend Buaune. Vokalisten var mer opptatt av å flørte med TV-kamera enn med bruden.

Lærerparodi

Lærerne ved Rissa videregående skole slapp heller ikke unna. I sketsjen var sju lærere fra skolen med på Robinson-ekspedisjonen. Spesielt Ørjan Kjeldslis parodi slo godt an. Publikum brøt ut i latter før Kjeldsli åpnet kjeften.

Til slutt avrundet russen det hele med stil. Erlend Buaune, Silje Ohma Dybdahl, Katarina Sørensen og Andreas Solem imponerte med sin tolkning av Queens udødelige klassiker Bohemian Rhapsody. Dybdahl sang fremragende på versene. Det kan umulige være mange videregåendetrinn som har så mange musikalske elever. Bohemian Rhapsody er en svært krevende låt vokalmessig. Låta består av flere ulike partier og med kompliserte korarrangement. Kvartetten leverte ikke prikkfritt, men det kan heller ikke forventes. Prestasjonen kan de uansett trygt være stolte av.

I kveld fremfører Rissa-russen revyen for andre og siste gang. Etter undertegnedes mening finnes det ingen grunn i verden til å bli sittende hjemme.