Kunstneren Asbjørn Rødberg har mange ideer til bergmalerier som kan pryde skolebakken i Vallersund i Bjugn kommune.

- Det startet med at jeg fikk en tekstmelding fra Cuba, forteller Rødberg.

Bergmaleri

Tekstmeldingen var fra Bernt Jørgen Stranden som er nabo til skolebakken. Stranden hadde sett noen bergmalerier på Cuba, og lurte på om ikke Asbjørn kunne lage noen skisser for bergmalerier i Vallersund.

Asbjørn vil gjerne realisere prosjektet, dersom det er ønskelig for naboer og folk i bygda.

- Foreløpig har jeg bare rukket å lage disse fotomanipuleringene. Det som er viktigst er å finne ut hva folket vil, før jeg kan søke om lov til å gjennomføre ideen, sier Rødberg.

Når det gjelder selve utførelsen, tror Asbjørn at det vil kunne la seg gjøre å skape en optisk illusjon av hule ved å male den delen som skal være himmel på ei flate som er jevnere enn berget.

- Deler av bakgrunnen bør vel mures med sement og hønsenetting, skyggene i hullet males direkte på berget og deler av fjelelt gjøres om til store steiner og klipper med lys og skygge, sier kunstneren.

Asbjørn tror det skal kunne mals med akryl, murmaling og kunstnerfarver, men at de som alt annet må vedlikeholdes for at det skal holde seg fint.

Alter ego

De foreløpige fotomanipulerte skissene viser ei seilskute, og Rødbergs alter ego.

- Min flying fox alter ego flyr fra den ene fantasien til den andre, den er på en måte min logo. Dragen er symbol på fantasi og forestillingsevne, forklarer Asbjørn.

Asbjørn har også flere ideer til skisser, og spør seg selv hva som ville vært fint for skolebarna å se på vei til skolen.

- Hurtigruta eller vikingskip, historiemaleri, identitetsbygging.. Bål og matlaging for 10 000 år siden, oppramser den kreative kunstneren.

Rødberg har fra før av malt et 80 kvadratmeter stort veggmaleri på brygga ved Coop Vallersund, med klippfisktørking fra 1930 som motiv.

Grunneier Bernt Jørgen Stranden forteller at han ble inspirert av Asbjørns flotte maleri på Coop, og et fjellmaleri på Cuba.

- Jeg ba Asbjørn lage noen skisser som kan utfordre fantasien til skolebarna. Jeg skal ta runden med kommune og Vegvesen for å søke om tillatelse til å gjennomføre dette, sier han.