Giveren Jarle Aakvik er markedsansvarlig for El-Produkter i Midt-Norge. Han er opprinnelig fra Nes.

Veldig synlig

Det eksisterende lysanlegget begynte å dra på årene og var ikke helt driftssikkert. I tillegg ga det mere varme enn lys og var derfor kostbart i drift. Med godt fotfeste i belysningsbransjen ønsket han å gjøre noe med det.

Resultatet ble fire nye LED-lyskastere på til sammen 300 watt, rundt en tiendedel av det gamle lysanlegget.

Flomlys på kirka er veldig synlig når det ikke er som det skal, mener Aakvik.

– Jeg har tatt over barndomsheimen på Nes og benytter enhver anledning til å være her. Belysning har vært en del av min profesjon i flere år. Jeg har levert mye utendørs belysning til industri og store anlegg og har bygd opp en god kompetanse. Å kunne prøve ut moderne lavenergi LED-belysning på «kirka mi» har vært spennende. Jeg ser at anlegget fungerer meget godt, sier Jarle Aakvik.

Ble overrasket

Karen Lervik Stai ble noe overrasket over tilbudet, men vurderte dette som en mulighet til å prøve ut den nye teknologien. Hun sier denne teknologien er på vei inn også som flombelysning av kirkebygg.

– Flombelysningen skal lyse opp kirkebygget, men vil jo også reflektere en del lys til kirkegården. Budsjettene gir ikke spillerom for å prøve ut ting, men når vi fikk denne muligheten tok vi imot tilbudet, sier Karen Stai.

Resten av kirkene også?

– Hvordan har reaksjonen vært?

– Ensidig positivt. Folk er meget godt fornøyd, LED-lys har vært kjent for «kald farge» og vi var litt skeptisk på lysfargen, men denne belysningen er veldig nøytral. Likeså har vi testet ut holdbarheten i vinter, spesielt i forhold til vind. Armaturene har taklet været meget bra.

– Aakvik forteller at driftskostnadene er bare 10 prosent av de gamle lysene. Betyr dette at dere bytter ut ved de tre resterende kirkene i Bjugn?

– LED-lysene gir reduserte strømutgifter, sier Stai, men det er ikke tatt stilling til utskifting ved de andre kirkene ennå.

Slik framstår Nes kirke med den nye utebelysningen. Foto: Vidar Schanke