«Love» er blant den mest brukte emneknaggen på sosiale medier.

I anledning Valentinsdagen har Fosna-Folket sjekket ut antallet treff hvis en søker opp ordet, det gir 798 353 018 treff. Den norske utgaven av ordet, kjærlighet, gir 135 032 treff.

- Sosiale medier har gjort oss mer åpen, også når det kommer til å vise kjærlighet, sier Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

- Flere våger å vise følelser

På Facebook og andre sosiale medier kommer en stadig over forelskede par, eller venner som er sammen og viser trutmunn til alle på vennelista. Bilder som tidligere lå i skuffer i private hjem, ligger nå åpent på Internett.

- Stadig flere våger å vise følelsene sine gjennom sosiale medier. Spesielt på Valentinsdagen er det nesten blitt en norm at man skal gjøre det, og mange følger derfor opp dette og benytter muligheten til å underbygge at de bryr seg ved å sende meldinger, bilder og symboler.

Skog påpeker at de sosiale mediene har fått stor betydning for relasjonene i menneskers liv.

- Det er mange som mener at et forhold ikke er offisielt før det ligger ute på Facebook. Dette tydeliggjør hvor viktig en arena de sosiale mediene er blitt for å vise følelser, sier hun.

SE VIDEO: Barna forklarer hva kjærlighet er

Feirer kjærligheten på sosiale medier

Ingunn Hagen, professor ved psykologisk institutt ved NTNU, fremhever hvordan vi i større grad enn tidligere inviterer andre inn i betydningsfulle begivenheter som for eksempel bursdager, ferieturer, romantiske kjæresteopplevelser og bryllup.

- Følelser er blitt mer offentlige fremvist enn før. På Facebook for eksempel, roser noen av oss våre forhold. Både kjæresteforhold, mødre, barn, venner og andre vi setter pris på. Sosiale medier bidrar til en veldig feiring av både den romantiske kjærligheten og andre former for kjærlighet og vennskap, sier Hagen.

Den negative siden ved alle kjærlighetserklæringene i offentlige kanaler, kan ifølge professoren være at andre føler seg mislykkede, spesielt hvis de i perioder av livet ikke har kjærlighetsliv og andre nære relasjoner «på stell».

- Facebook kan indirekte fungere som en normgiver for et suksessfullt liv, også på kjærlighetsfronten. Vi sammenligner oss ofte med hverandre, og glansbilder kan oppleves som vanskelige å leve opp til, sier hun.